Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir hård kamp om pensionärerna

/

Det kommer att bli en hård kamp om de äldre väljarna i årets valrörelse. För även om de kanske inte anser sig vara särskilt gamla så utgör pensionärerna en stor del av befolkningen. I takt med att fyrtiotalisterna nu går i pension växer andelen ytterligare.
Vilket betyder att de mycket väl kan komma att avgöra utgången av höstens val.

Annons

De rödgröna partierna har krattat manegen för den här debatten genom påståendet om pensionärsskatten. I stället för att tala om att man inte tycker att vanliga löntagare ska ha lägre skatt har man försökt få det att framstå som att alliansregeringen har infört en särskild pensionärsskatt.

Retoriken har varit ganska så lyckosam. Särskilt eftersom de har blivit påhejade av i första hand den sosselojala pensionärsorganisationen PRO, men även den mer borgerligt sinnade SPF.

Att jobbskatteavdraget i så fall lika mycket skulle innebära en straffbeskattning av exempelvis arbetslöshetsersättning och föräldrapenning valde man däremot att låta bli att tala om. Risken var nämligen stor att man då inte skulle vara lika lyckosam i sitt arbete att sälja in budskapet om den särskilda pensionärsskatten.

Till en början sjönk också stödet för alliansen bland de äldre väljarna. Men när sedan den globala finanskrisen drabbade Sverige vände utvecklingen. Och nu är stödet återigen större för alliansen än de rödgröna.

För att hjälpa till med att ytterligare stärka alliansens sympatier hos de många pensionärerna gjorde i går fyra borgerliga veteraner ett gemensamt utspel i form av en debattartikel på DN-debatt.

I debattartikeln, som är undertecknad av tidigare statsministern och Centerledaren Thorbjörn Fälldin, Moderaternas före detta partiledare Ulf Adelsohn, Kristdemokraternas förra partiledare och numera EU-parlamentariker Alf Svensson och Folkpartiets före detta statsråd Birgit Friggebo, förklarar man att man anser att alliansregeringen har den bästa politiken för Sverige och landets pensionärer och att de inte vill sitta på åskådarläktaren nu när äldrefrågorna har fått en framskjuten placering i debatten inför höstens val.

Det är en välskriven debattartikel som innehåller många intressanta delar. De konstaterar bland annat att trots att pensionärer långt ifrån är en homogen grupp är alla väldigt beroende av att statens ekonomi blir väl hanterad. Eftersom det skapar förutsättningarna för pensionerna och de välfärdstjänster som många pensionärer i hög grad är beroende av.

De fyra påpekar vidare i debattartikeln att valet mellan alliansens arbetslinje och de rödgrönas bidragslinje är lätt. Dels därför att det för deras generation var en självklarhet att arbete skulle löna sig då de en gång i tiden började tjäna pengar, och att det låg en stolthet i att klara sig själv. Något som byggde grunden för välfärden.

Men också därför att pensionärerna kan glädjas åt varje arbetad timme som utförs, eftersom pensionerna växer i direkt proportion till de inkomster som dagens förvärvsarbetande tjänar in.

Även om det knappast är överraskande att de fyra borgerliga "veteranerna" stödjer alliansen, är deras aktiva deltagande i valrörelsen viktigt.

Förhoppningsvis kan det leda till att fler pensionärer väljer att göra dem sällskap i kampen om de här mycket viktiga rösterna.

Mer läsning

Annons