Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blev inte som det var tänkt

Kanske blir det nu som det var, innan det ändrades. I alla fall under sommaren.
Turerna är många och långdragna om Brotorgets framtid. Besluten är fattade, planerna ritade, scenen flyttad, och marken såld.
Men det blir ingen galleria till sommaren. Torget har nog aldrig varit så oattraktivt som just nu. Och då var det ingen större tilldragelse innan.

Annons

Det eftersom kommunen plikttroget håller sin del av avtalet med den nya köparen, Sjaelsö. Men Sjaelsö håller inte sin del av avtalet. Därför står just nu Bollnäsborna inför en sommar med en grusöken mitt i centrum.

Och kommunen har inte skrivit ett kontrakt med tillräckliga krav på köparen - om de inte uppfyller det som lovats. Annars skulle betalningen vara gjord i tid och bygget redan vara igång. Som vanligt har kommunpolitikerna varit lite för heta på etableringsgröten.

För att rädda Bollnäsborna från en öde grusöken resten av sommaren vill kommunen att det ska vara torghandel på Brotorget i sommar.

Men marken är redan såld. Och tillstånd måste inhämtas från den nye ägaren.

Och då passar Sjaelsö på att ställa krav på kommunen, som gick att läsa Ljusnan i veckan. Om det ska bli torghandel måste kommunen sätta upp bänkar och blommor. Samma bänkar och blommor som kommunen just tagit bort för att Sjaelsö skulle bygga på marken.

Kommunikationen verkar just nu vara obefintlig mellan kommunen och de nya ägarna. Annars skulle knappast kommunen hugga ner alla träd, flytta scenen och ta bort alla plattor, utan att den nya ägaren till marken börjat bygga, eller ha en förhoppning om att börja bygga innan sommaren.

En sommar med en tom och ödslig plats mitt i centrum var knappast vad kommunen tänkt sig. En salig röra. Och en läxa för ivriga kommunpolitiker.

Men kanske finns det en lösning på gång. I dag kommer nämligen Sjaelsös representanter till Bollnäs för att träffa kommunen.

Det är bara att hälsa välkommen till Bollnäs! Kanske ett besök i verkligheten för de nya ägarna kan skynda på processen en smula.

Det minsta Sjaelsö borde göra är att bekosta blommor och bänkar på den mark som de borde både betalat och börjat bygga på för länge sedan.

Politikerna i Bollnäs har tagit en hård politisk strid för att kunna etablera en galleria i centrum. En etablering som är en förutsättning för att Bollnäs stadskärna ska kunna leva vidare och utvecklas.

Därför var beslutet om Brotorget bra. Men efterdyningarna är inte roliga. Speciellt inte om Bollnäsborna tvingas titta på en grusad stendöd yta mitt i centrum under hela sommaren.

När kommunen nu får chansen att träffa de nya ägarna borde det vara glasklart att kommunen, i samarbete med de nya ägarna, gör en provisorisk lösning över sommaren. Och kostnaden för det borde inte drabba skattebetalarna.

Mer läsning

Annons