Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blev en vit jul, men inte för alla

Vintern har hittills varit som tagen ur instruktionsboken för hur en vinter ska vara

Annons

Den första snön kom till helgen första advent. Precis som det ska vara. Då kom massor med snö. Sedan mer snö. Och ännu mer snö.

Det blev ett evigt skottande. Varje dag. Ibland flera gånger om dagen. Till slut visste man inte var man skulle göra av alla snö.

Slutet på 2012 gjorde verkligen skäl för året som ett riktigt skottår.

Det blev en vit jul. Åtminstone vad gäller snön. Det gillade i varje fall barnen och tomten.

Ändå finns det många barn, kanske i vår egen närhet, som inte fick uppleva en vit jul trots att det var fullt med snö utanför husknutarna.

I många familjer var julen långt ifrån vit. Också denna jul har barn tvingats uppleva att mamma och pappa och andra vuxna inte klarat av att fira jul på barnens villkor. Det vill säga på ett nyktert sätt.

Man behöver varken vara moralist eller nykterist för att beklaga att många vuxna saknar förmåga att anpassa sig till barnen vid jul och andra festligheter.

Det finns oroväckande många vuxna som inte klarar av att vara vuxna. I stället tvingas barnen tidigt in i en roll där de måste ta ansvar för sin mamma eller pappa. En roll där lojaliteten och kärleken till sina föräldrar gör att de skyddar dem så långt det bara går, i stället för att berätta och be om hjälp.

Lösningen behöver inte vara dogmatisk nykterism eller absolutism, men vanligt sunt förnuft borde säga oss att vi värnar om barnen. Och firar på barnens villkor.

Det innebär inte nödvändigtvis en jul utan glögg och julöl. Men barnen vill ha en vit jul utan fylla och bråk. Och inte bara jul. De vill aldrig se sina föräldrar fulla.

Enligt IOGT-NTO-rörelsen lever nära 400 000 barn i familjer med riskbruk av alkohol. Det är många. Det är mer än fyra gånger den totala befolkningen i Gävle!

Många av dessa barn har haft ett jobbigt jullov. Och ser kanske fram emot vardagens rutiner.

För dem blev julen visserligen snörik.

Men riktigt vit blev den inte.

Mer läsning

Annons