Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blåser kring vindkraften

Är vindkraften ännu ett sätt att suga ut oss, eller en räddningsplanka för ett Norrland på dekis? Reporter Olle Nordquist kommenterar Hälsingetidningars vindkraftserie.

Annons

Nu har vi kommit en bra bit in i vår vindkraftsserie. Vi har visat kartor över landskapets alla påtänkta vindkraftssatsningar, vi har gett en bild av debatten, vi har träffat människor där vindkraftverk blivit en del av landskapsbilden och människor som fått vinkraftverk utplacerade på deras egen mark.

Vi har också skrivit om ekonomi, investeringar, kostnader, vinster, möjligheter, risker och ändå har vi flera delar kvar att skriva om. Det här är otvivelaktigt ett komplext ämne som inte är helt lätt att sätta sig in i.

När jag och tre andra reportrar på Hälsingetidningar fick uppdraget att göra en omsorgsfull och påkostad serie om vindkraft var vi fullt medvetna om att ämnet var något som intresserar många. Otaliga inlägg på tidningarnas insändarsidor och kommentarer på webben talade sitt tydliga språk.

Men att serien skulle väcka ett sådant intresse som den faktiskt har gjort trodde jag nog ändå inte!

Visst, vi har skrivit mycket om vindkraft redan tidigare, men då oftast ur ett väldigt lokalt perspektiv. Helhetsbilden har saknats!

Det är också något som blivit väldigt tydligt efter all respons vi fått på det vi gjort. Såväl motståndare som förespråkare är rörande överens om att det är bra att ämnet får en ordentlig genomgång.

Sedan är det upp till var och en att skaffa sig en uppfattning.

Det är lite grann som bilden av Norrland. Man kan endera välja att se vindkraften som ännu ett sätt att suga ut oss. Precis som när träbaronerna gjorde pengar på att lura av fattiga bönder skog och låta dåligt avlönade arbetare tjäna in stora förmögenheter som sedan hamnade hos ett fåtal redan välbärgade familjer.

Samtidigt kan man välja att se på vindkraften som en räddningsplanka för ett Norrland på dekis. För vad hade Norrland egentligen varit om inte träbaronerna fått landsändan att leva upp genom att ta till vara den tidens naturtillgångar?

I dag tittar vi lite på tillståndsprocesser och hur de lokala politikerna ställer sig i frågan. En nog så intressant fråga eftersom det i nuläget faktiskt är kommunerna som har vetorätten när det gäller tillstånden.

I kommande artiklar ska vi fortsätta att visa både möjligheter och risker med vindkraften. Och till slut ska vi, förhoppningsvis, ha presenterat en helhetsbild av vindkraften i Hälsingland.

Och du som läser det här, fortsätt gärna att höra av dig. Lämna en kommentar och gör din röst hörd!

Mer läsning

Annons