Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det behövs mer forskning om funktionshindrades villkor

I sommar har Världshälsoorganisationen, WHO, lagt fram en världsrapport om funktionsnedsättningar.

Rapporten, World Report on Disability, pekar bland annat på att det krävs bättre forskning om funktionshinder. Verksamma inom området måste få bättre verktyg, grundade på forskning och evidensbaserad kunskap.

Forskning och evidensbaserad kunskap leder till bättre beslutsunderlag, och förbättrar hälsovården, menar WHO. God kunskap är viktigt, för att ge bra hälsovård åt personer med funktionsnedsättningar. Därför är forskning centralt, både sprida kunskap kring funktionshindrades hälsa inom den breda allmänheten, och inom de verksamheter som är till för personer med funktionsnedsättningar.

Personer med funktionsnedsättningar är också ofta exkluderade och uteslutna ur forskningsprocessen. Därför måste brukare få utrymme att medverka i forskningen.

Till och med en sådan bagatell som dåliga transporter, utesluter många från att kunna delta vid forskarmöten. I rapporten listas ett antal frågor som vi måste få bättre kunskap om, det gäller hälsotillstånd hos personer med funktionsnedsättningar.

Vi behöver också veta mer om hur sociala och miljöfaktorer påverkas deras hälsa. Slutligen måste man undersöka bemötande inom hälso- och sjukvårdssystemet, i vilken utsträckning personer med funktionsnedsättning för respektive inte får hjälp. Funktionshinderforskningen måste också, enligt rapporten, undersöka kvalitet i bemötande inom hälsovården.

I rapporten tecknas en bild av hur det ser ut i många andra länder. Men flera av dessa punkter har relevans även för vårt land. Vi anser att man till exempel måste undersöka hur de själva upplever den hjälp de får, respektive inte får, men som de själva anser sig behöva.

Denna WHO-rapport är ett välkommet bidrag till kunskapen om personer med funktionsnedsättningar och deras hälsovårdsbehov.

Jörgen Lundälv, docent i socialt arbete, Per-Olof Larsson, funktionshinderforskare, Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel