Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det behövs fler blodgivare som kan kallas in snabbt – genom Blodomloppet lockas nya

Förra året var det 90 personer som valde att bli blodgivare i samband med Blodomloppet. Ändå är det viktigt för blodcentralerna att få ännu fler personer som är villiga att ge lite av sitt blod för att rädda andras liv. – Vi kan aldrig få för många blodgivare, säger Eva Bild, chef vid blodcentralerna i Södra Hälsingland.

6960 personer i Gävleborg var blodgivare under 2015. Tillsammans skänkte de 14379 påsar med sitt eget blod för att hjälpa andra. Blodet går till akuta och planerade operationer, samt till personer vars kroppar inte producerar tillräckligt med blod.

Behovet av nya blodgivare är konstant. För att locka nya blodgivare startades Blodomloppet år 1993. I år arrangeras det på 15 orter och i kväll är det Hudiksvalls tur. Förra året blev 90 personer nya blodgivare i samband med loppet. Förhoppningen på blodcentralen i Bollnäs är att det ska bli minst lika många i år.

– Vi kan aldrig få för många blodgivare. Det som kan hända är att man får lämna blod mindre ofta. Men vi behöver många som vi kan kalla in för att det kan hända snabbt att lagret förändras, säger Eva Bild som är enhetschef för labaratoriemedicin i Södra Hälsingland, samtidigt som hon poängterar att de aldrig har slut på blod.

– Ingen patient behöver vara orolig för att inte få det de behöver.

Män får ge blod vid högst fyra tillfällen per år och kvinnor tre. Varje gång får fyra och en halv deciliter rinna ut genom nålen och ned i påsen. Det är knappa tio procent av allt blod man har i kroppen. Redan inom ett dygn kar kroppen hämtat tillbaka den vätska som tagits ifrån den – men först när det är dags för nästa blodgivning har kroppen återskapat alla röda blodkroppar.

De röda blodkropparna klarar sig i kylskåpstemperatur i sex veckor – men så länge behöver de sällan lagras. Det är för stor omsättning på blod för det. Och om Gävleborg har tillräckligt med blod lagrat och andra län har brist så delar man med sig.

– Vi tycker att vi har ett nationellt ansvar att hjälpa varandra. Naturligtvis är det vi i regionerna som bor närmast varandra som hjälper varandra först och främst, säger Eva Bild.

– Man behöver aldrig riskera sitt eget lager, men har man blod över så kan man skicka iväg det.

Trots att det behövs fler blodgivare så är det höga krav för att få lämna blod. Man måste bland annat väga minst 50 kilo, vara mellan 18 och 60 år när man blir blodgivare, kunna svenska och ha ett svensk personnummer. Dessutom ska man ha bra blodvärden så att kroppen inte mår dåligt av att ge blod.

Vid varje tillfälle får blodgivaren skriva en hälsodeklaration.

– Det är dels för att vi reser väldigt mycket, man kanske byter partner och sånt och då kan man hamna i en situation då man är i karens på grund av smittorisker. Det är alltid en ordentlig koll så att blodet är friskt, säger Cecilia Johansson, biomedicinsk analytiker vid Blodcentralen i Bollnäs.

Men tror man att man inte kan lämna blod för att man är stickrädd så vet Cecilia Johansson att det argumentet inte håller.

– Det finns ett par stycken som kommer hit som har tyckt att det är jätteobehagligt att ta prover och bli stucken, men så kommer de hit som en terapi och det har blivit bot på det, säger hon.