Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det behövs ett borgerligt skyltfönster

/

Den borgerliga regeringen räknade inte med att bli omvald. Tvärtom. Ett tag under mandatperioden var det långt ifrån självklart.
Det har gjort reformtakten hög.
Det fanns helt enkelt ingen tid att förlora. Och tur var väl det.

Annons

Regeringen är nu visserligen omvald.

Men de stora kontroversiella förslagen lär utebli i en minoritetsregering.

Kärnkraft, sjukförsäkringsregler, a-kassa och betyg är exempel på reformer som genomfördes under förra mandatperioden men som nu skulle ha svårt att få en majoritet bakom sig.

Vad ska då regeringen göra under de närmsta fyra åren?

Det första området borde vara jobb- och företagarpolitik. Och då menar jag något mer än sänkta skatter.

Maud Olofsson (C) brukar ibland hängas ut för att hon gjort för lite för småföretagarna. Och det saknas mycket riktigt en rad förslag på företagarsidan. Bland annat regelförenklingarna, som bidde en tumme.

Men det ska också sägas att många förslag stannade i någon beredning på finansdepartementet och nådde aldrig ut ur kanslihuset.

Kanske kan de förslagen nu plockas upp ur någon byråkrats byrålåda och luftas för allmänheten. Dit hör de efterlängtade regelförenklingarna.

Företagarpolitik ska förenkla, underlätta men också locka till företagande. Riskkapital och innovations- och forskningspolitik är minst lika viktigt. Det är en satsning på de företag som ännu inte finns. Och som kan ge framtida jobb.

För det var en hel del jobb som försvann under krisen. Då var det tal om ”övervintring”.

Men i Hälsingland är ett försvunnet jobb borta. För alltid. Det kommer inte tillbaka igen, om ingen kommer på en ny idé.

Det som behövs just nu är fler jobb.

Arbetslösheten är hög. Regelförenklingar för småföretagare är också ett exempel som nästan alla riksdagens partier kan rösta för.

Andra saker som regeringen får möjlighet till är att visa resultaten av den förda politiken. Skolreformerna har stått som spön i backen och nu finns möjlighet till uppföljning.

Ingen kommer att vrida klockan tillbaka under mandatperioden.

Och skolan mår dessutom bättre med lite arbetsro under en mandatperiod. Även om Jan Björklund har talat om reformer i skolan under många år har få av dem prövats i praktiken.

Det vore intressant att diskutera resultat av en förd politik och inte bara idéerna.

Under gårdagen blev det också klart att alla partier i riksdagen, utom SD, är beredda att göra upp om migration- och flyktingpolitiken.

Det är bra.

Och om Fredrik Reinfeldt lyckas locka tillbaka Mona Sahlin till socialdemokraternas ordinarie utrikespolitik vore det ännu bättre.

Båda frågorna lämpar sig för blocköverskridande överenskommelser.

Få trodde att en borgerlig regering kunde bli omvald i Sverige. Men det kunde den.

Och den kan säkert bli omvald ännu en gång.

Det öppnar för ett borgerligt skyltfönster för den förda politiken.

Reformer och resultat.

Det kommer vara det bästa för att bli omvald ännu en gång.

Mer läsning

Annons