Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är viktigt att ta sitt ansvar

Svar till Christer Nilsson 9/9 och Tord Björck 14/9: alliansen vill sänka skatten för pensionärerna i ett fjärde steg.

Annons

Det är dock viktigt att ta ansvar, och se till att det finns ekonomiskt utrymme för de reformer som genomförs, och därför beslutade man sig för att skjuta fram skattesänkningen tills de offentliga finanserna är i balans.

Förhoppningsvis kan sänkningen av skatten för pensionärerna genomföras 2013 eller 2014. Alliansregeringen har under åren genomfört reformer för att förbättra den ekonomiska situationen för Sveriges äldre. Som exempel kan nämnas skattelättnader i tre steg, och två höjningar av grundavdraget, vilket bidragit till att skatten sänkts för de flesta pensionärer – allra mest för de med lägst pensionsinkomster.

För de äldre som har sämst ekonomi, har vi även höjt det så kallade förbehållsbeloppet, som i praktiken reglerar hur höga avgifter en kommun kan ta ut för till exempel hemtjänst. Äldres kompetens behövs på arbetsmarknaden, och det ska vara lönsamt att fortsätta arbeta.

Pensionärer som väljer att vara aktiva på arbetsmarknaden, har fått ett extra stort jobbskatteavdrag. Alliansregeringen har tagit bort den tidigare löneskatten för de över 65 år, som fanns tidigare. Kostnaden för att anställa äldre personer är därför nu betydligt lägre.

Skattelättnaderna, som hittills genomförts i tre steg, har gett pensionärerna mellan 5 000 och 10 000 kronor mer i plånboken varje år. Det ska löna sig att arbeta, men också att ha arbetat.

Det är dock i sammanhanget viktigt att påpeka att tack vare alliansregeringens arbetslinje, där fler kommer i arbete, så gynnas den ekonomiska utvecklingen i Sverige. Det gynnar i sin tur Sveriges pensionärer, eftersom pensionerna höjs då ekonomin utvecklas väl.

Lars Beckman (M)

riksdagsledamot, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel