Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är vi som var Bollnäs BB!

Bollnäs BB, sörjt och saknat, återuppstod i söndags eftermiddag. Då träffades BB-personal genom tiderna på Vevlinge strand, för att prata minnen och återuppliva den goda stämningen från förr.

Den som någon gång fött barn på Bollnäs BB har goda chanser att känna igen någon viktig person på den stora gruppbilden. BB-personalen hade förmånen att få vara med om de stora ögonblicken i livet.
När Bollnäs BB lades ner vid sekelskiftet 2000 var det efter hårda strider, många tårar och drygt femtio år som sällsynt väl fungerande arbetsplats. Barnläkaren Lars Stjernberg påminde om undersökningen som visade att Bollnäs BB var en av Sveriges främsta förlossningsavdelningar och erinrade sig enkelt den ilska han kände över nedläggningsbeslutet. 

Barnmorskan Margit Enarsson hörde till dem som arrangerat återträffen. En liten annons i våras fick stort gensvar.
- Vi pensionärer har träffats tidigare, nu tyckte vi det var dags att alla fick träffas.
Margit var barnmorska under tiden 1969-2000.
- Jag jobbade faktiskt den allra sista dagen innan vi stängde. Vi var ett väldigt sammansvetsat gäng, det kanske var det som gav framgång.
Margit minns förstås väl tiden när alla barnaföderskor låg kvar en vecka efter förlossningen och minst fyra samsades på varje sal.
- Den bästa tiden var ända på det nya sjukhuset.

Men vid återträffen i söndags var det ändå mest glada miner och uppmuntrande tillrop, om än med en gnutta vemod.
Ingrid Zetterman arbetade som barnmorska under den "nya" eran, från 1974-1993.
- Jag har jobbat både i Sverige och Norge sedan dess, på små och stora kliniker. Erfarenheterna från Bollnäs BB har jag haft jag med mig överallt, det var helt fantastiskt, ni jobbade alltid för kvalitet, sa hon i ett litet uppskattande tal sina gamla arbetskamrater.
Gynekologen Ulla Björklund jobbade i Bollnäs under två perioder, först en tid som AT-läkare på sjuttiotalet, innan hon återkom under början av 1980-talet. Idag arbetar hon i Stockholm.
- Jag har alltid tyckt att Bollnäs BB präglades av en lugn stämning. När det blev kris behöll vi ändå alltid lugnet runt patienterna. Det har jag tagit med mig. 

Men några som minns hur det var på den tiden när mammorna bara fick in sina nyfödda till amningen och inte fick kliva upp ur sängen förrän det var dags att åka hem, är en trio biträden som alla jobbade runt 1948 när BB öppnade i Bollnäs.
Marianne Lindqvist, Gerda Perérs och Vivan Sundberg kommer ihåg hur de i styvstärkta kragar flängde in och ut på salarna med bäcken.
- När de kom in var ju en del så blyga och fick gå in bakom en skärm och klä av sig. Utanför stod vi med rakhyvel och lavemang, berättar Marianne.
De flesta låg tillsammans på salar med sex bäddar. Men det fanns också privata salar för den som så önskade och hade råd att betala.
Tiderna förändras. Men ett har de drygt sjuttio kvinnor och en och annan man som mötte upp till återträffen gemensamt; de har starka, goda och levande minnen av Bollnäs BB.