Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är vår dröm"

Titta in i syskonen Linda, 30, och Helena Olsson, 33, nyöppnade förskola.

Sedan en tid tillbaka råder det stor brist på förskoleplatser i Bollnäs kommun. Det har till exempel fått kommunen att bygga ut Hamregård förskola.

I måndags öppnade även Bollnäs nya privata alternativ Fjällmyra förskola. Bakom står syskonen Linda och Helena Olsson.

– Det här har vi pratat och fantiserat om i många år, men i början trodde väl ingen av oss att det faktiskt skulle bli verklighet, säger Helena Olsson.

I ungefär två år har hon och hennes syster arbetat med att starta upp förskolan, som inhyser sig i nyrenoverade lokaler på Edelsbergsvägen 29 i centrala Bollnäs.

Trots att byggnaden relativt nyligen användes som kommunalt dagis har Helena och Linda varit tvungen att renovera i princip varje kvadratmeter.

– Det kommer nya krav, både på verksamhet och lokaler, som måste mötas hela tiden. Tack vare mycket stöd och hjälp från vänner och familj har vi lyckats komma i gång, säger Linda Olsson.

Fjällmyra förskola har redan 20 barn som inskolar sig och ytterligare barn är på ingång i höst. Totalt är det fem personal som kommer att ta hand om barnen samt laga mat åt dem.

Förskolan har valt att profilera sig med en hälsoinriktning, där natur och utelek samt vällagad, närproducerad och ekologisk mat är högsta prioritet.

– Intresset för att starta en egen förskola väcktes när jag själv blev mamma. Då insåg jag hur viktigt det är att lägga en bra grund för barnen och ge dem en bra start i livet, säger Helena Olsson.

En hälsoinriktning känns därför som rätt väg att gå, enligt dem.

– Vi kommer att fokusera på barnens välbefinnande och skapa en lugn och stabil atmosfär, med hjälp av mycket utelek och utnyttjande av naturen runt omkring oss. Dels för att lära barnen att värna om den, men även för att utveckla deras motorik, säger Linda Olsson.

Fjällmyra är en av få privata förskolor i Bollnäs kommun. Syskonen tror att den komplicerade och utmattande processen att bli godkänd kan vara ett hinder för många som vill starta privat förskola.

– Det är en tuff process, som säkert kan avskräcka många. Men vi tycker att det är bra med alternativ och hittills har vi bara fått positiv respons, från barn och föräldrar, säger Helena Olsson.