Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är upp till dig nu, Margot Wallström!

"Tiden rinner verkligen iväg - det är lite av panikkänsla framför allt inom familjen."

Annons

Först kom en dom. Trodde vi. Men nej det var ett besked vi vant oss vid under de här 3,5 åren. Uppskjutet igen:

"I våra besked som vi har fått handlar det om att domstolen har beslutat att skjuta upp förhandlingen till torsdagen den 6 oktober, det är en väsentlig skillnad" säger Patric Nilsson vid UD:s presstjänst.

Den enträget kämpande regionpolitikern Margareta Sidenvall (KD) mejlar och ringer – ringer och mejlar. Till UD, till Region Gävleborg, till den som orkar lyssna. Och även till dem som lägger dövörat till.

I riksdagen ställs frågor oupphörligen till utrikesminister Margot Wallström. Från Desirée Pethrus (KD) och nu senast från Ulla Andersson (V): Vad avser statsrådet göra för att intensifiera regeringens insatser för att få Fikru Maru frisläppt och få hem honom så att han kan få adekvat vård?

Margareta Sidenvall vädjade i torsdags:

"Vidta idag de krafttag som behövs för att Fikru Maru inom enstaka dagar skall kunna lämna Etiopien för vård i Sverige. Det vore en skam för svensk diplomati om Fikru Maru dör på ett etiopiskt sjukhus på grund av att åtgärder från UD inte har varit på den allra högsta nivån".

Hudiksvallsläkaren Fikru Maru har nu tillbringat över 3,5 år i etiopiskt fängelse. Hans familj åker oavbrutet ner till utsatta rättegångsdatum. Eller till tidpunkter när domstolen lovat ett domslut.

Ärendet fördröjs. Förhandlingarna ställs in. Alltid med mer eller mindre fantasifulla motiveringar. Ju oftare det juridiska krumbuktandet spelat dem spratt, ju mer luttrade blir de. För pappas, makens och kollegans skull anpassar de sig. Och dämpar sig. Men frustrationen börjar bli outhärdlig.

I torsdags gick det inte längre. Dottern Emy Maru skriver på Facebook:

”Den här gången var det omöjligt. Det gick inte att hålla tillbaka tårarna. Besvikelsen kunde han se på hela mitt kroppspråk. Det var respektlöst. Förnedrande. Orättvist. Det fanns inget sätt att beskriva det somhänt. Tur att jag spelade in. Men han vill inte höra. Han vill bara trösta mig. Som om det är mig det är synd om. Som om det är jag som fortsatt är oskyldigt frihetsberövad med en kollapsad lunga. Beskedet. Han får det av en hackig och snorig röst. "Det ärok Emy, var inte ledsen". "De kanske vill att jag ska dö, blir lättare än att fatta ett beslut". Jag dukar upp lunchen och han tvingar i sig knappt en halv måltid. Alla mediciner har tagit bort hans aptit. Redan gått ner sex kg. Det är så tyst att jag kan höra hans tankar knaka."

Hela situationen har satts på sin spets. Fikru Maru vårdas på sjukhus för lungproblem. Sjukhuset saknar utrustning för att ge adekvat vård. Han behöver opereras. Nu.

Katrin Hruska, akutläkare, åkte ner till Etiopien förra veckan för att försöka få grepp om situationen. Hon har bloggat för Tidningen Sjukhusläkaren och skrivit debattartikel i Svenska Dagbladet. Allt för att försöka få utrikesdepartementet att förstå den akuta situationen.

Advokater och läkarkollegor gör vad de kan. Familjen är på plats. Och inväntar ett besked. Vad ska de göra nu? Vänta en vecka till? Klarar Fikru Marus hälsa det?

Förklaringarna från en uppskjuten förhandling till en annan börjar bli parodiska.

Vad man krasst skulle kunna hoppas på? Att situationen nu har blivit en diplomatisk belastning. Hur ska de förklara att de låter en svensk medborgare dö? En läkare som dessutom försökt utveckla hjärtvården för Etiopiens hjärtpatienter.

Varför kan inte UD hjälpa Etiopien på traven genom att föreslå att de låter udda vara jämnt bara de får flyga hem sin medborgare så att han får den livsviktiga vård han behöver?

Jag vet, UD kan inte lägga sig i en enskild nations rättsprocesser. Ett ganska tjatigt svar vid det här laget. Nej men det måste vara UD:s uppgift att försöka rädda en svensk medborgares liv när det hotas i annat land.

Hur blir domen om, vilket gud förbjude, det visar sig att inte alla som kan har gjort sitt yttersta?

På tisdagen ska Etiopiens ambassadör ha blivit uppkallad till UD för att diskutera fallet Fikru Maru, enligt Expressen. Det visar ändå på någon slags diplomatisk aktivitet.

Det hjälpte inte i torsdag. Men kanske en annan dag.

För nu är det bråttom, Margot Wallström.

Axplock av Lilian Sjölunds ledare om Fikru Maru: Mental skenavrättning

Inte tillräckligt svensk?

Kan ett brev göra skillnad?

Anmärkningsvärd tystnad

5000 svenskar väntar på dig

Tusen tankar från fängslad läkare

Struntar ni i er läkare, landstinget?