Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är som ett krigssjukhus"

Eva från Söderhamn har upplevt skräcken på akutmottagningen i Gävle.

– Akuten i Gävle är som ett krigssjukhus, säger hon.

Under de senaste fem veckorna har hon på grund av en punkterad lunga besökt akutmottagningen i Gävle två gånger. Första gången hon åkte dit var klockan halv elva på förmiddagen och hon möttes av en överfull mottagning.

– Längs väggarna stod det barnvagnar och människor som inte fick plats att sitta. En kvinna satte sig bredvid mig med en kräkpåse som hon fått av personalen. Hon mådde så dåligt att hon till slut föll ihop på golvet och det var först när en annan patient ingrep som personalen uppmärksammade henne, säger Eva.

Hennes besök tog nära sju timmar, först efter fyra timmars väntan fick hon lämna väntrummet. Hon placerades på en kontorsstol i en korridor och där började sköterskor ta prover på henne.

– De bad mig att lägga min handväska i knäet och det var på den de la ifrån sig proverna var efter att de tog dem. Jag hade ont men jag till slut fick jag träffa en läkare och det kändes bra, säger Eva.

För två veckor sedan var hon där igen. Situationen på akuten var lika kaotiskt då, men den här gången lades hon in på ett rum direkt. Men hon fick vänta fem timmar innan hon skickades vidare till intensivvård.

– Jag väntade i flera timmar trots att de hade konstaterat att min lunga var punkterad. Jag kände mig helt utelämnad, den ensamheten vill man inte uppleva när man är i andnöd, säger Eva.

Hennes upplevelser på akuten i Gävle har gjort att hon har förlorat förtroendet för vården i länet.

– Jag har ingenting ont att säga om personalen här, det är något annat som är fel och det måste de reda ut. Jag kommer att skriva mig hos min särbo i Uppland nu så att jag slipper Gävle sjukhus i fortsättningen, säger hon.

Per Wessén är överläkare och har arbetat mycket med patientsäkerhetsfrågor. Han berättar om hur landstinget ser på situationen.

– Läkarnas beskrivning av arbetet på akuten i Gävle är mycket allvarlig. Än så länge finns det inga rapporter om att patienter kommit till skada. Skälet till att många rutiner inte flyter på bra är att vi nu har så många sjuksköterskor som saknar längre erfarenhet, säger han.

*Eva heter egentligen något annat, men har valt att vara anonym.