Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är som att be om stryk"

Marcus Birro är mannen som inte säger nej till en utmaning. Vare sig det gäller en programledarroll i radion, eller en medverkan i Let's Dance.

Nu är han aktuell med boken "Evangelium enligt Marcus" och i veckan uppträdde han i Höglidenkyrkan i Hudiksvall. Han har skrivit över 20 böcker, men trots att tron alltid legat Marcus Birro nära har han aldrig skrivit en bok i ämnet.

– Att skriva en bok om tro i Sverige 2014 är lite som att be om stryk. Men jag gillar det, säger han.

Tron har däremot alltid varit ett återkommande tema i många krönikor han skrivit för Expressen.

– Det stack i ögonen på många. Till slut sade de åt mig att jag inte fick skriva om det längre, säger Marcus Birro.

Då blev han arg och satsade ännu hårdare på att bli klar med boken. Ett halvår senare var "Evangelium enligt Marcus" ute i butikerna.

– Det har varit svårt att skriva boken, att förklara det man själv ser så att andra förstår det. Men samtidigt finns det ingenting som inte går att sätta ord på, säger han.

Marcus Birro har gjort väldigt spridda saker i sitt yrkesverksamma liv. Allt från dikter till radio och tv. Men oavsett har han alltid återkommit till skrivandet i någon form.

– När det är som bäst kan andra känna igen sig i det man gör och det man berättar. Det är förhoppningen med att åka ut och prata kring boken, säger han.

Bokturnén har 15 stopp och Hudiksvall var det näst sista. Marcus Birro säger att publiken har varit oväntat stor.

– Det har varit fullsatt nästan överallt. Det är intressant, speciellt med tanke på att det sägs att Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder. Det måste finnas någon anledning till att folk väljer att gå till kyrkan en vanlig tisdag, säger han.

Efter föreställningarna väntar två veckors välbehövlig semester i Rom med familjen.

– Jag vill gå upp en massa i vikt, äta god mat och massor med glass, säger Marcus Birro.