Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är skolungdom – inte proffs

Vad är det som gör att Bollnäs kommun har blivit uppmärksammad som kulturkommun eller att musikskolan varit utsedd till Sveriges bästa?

Nog finns det kommunpolitiker som har varit drivande men framför allt är det lärare, ledare och entusiaster som ligger bakom och har lockat fram det allra bästa hos ungdomarna i musikskolan och på det estetiska programmet.

Estetiska programmet vid gymnasiet i Bollnäs har sedan tillkomsten för 20 år sedan kommit att bli en av kommunens mest värdefulla ansikten utåt. Den ena efter den andra av enastående slutproduktioner ger utsålda hus i veckor, den senaste uppmärksammad och av en skarpögd och lyhörd skribent i denna tidning beskriven som Fantastisk.

Prestationer på alla scenens områden, sång, dans, teater, musicerande, kör, i scenografi och dräkter... Det ställs jättekrav på samarbetet i grupp. De som här gör detta på en hisnande nivå är ju fortfarande skolungdomar, inte vuxna och inte en professionell teater. Vad gjorde vi äldre, när vi var i gymnasieåldern?

På Heden har programmet övertagit lokaler, som blivit just så ändamålsenliga, som programmet kräver. Här finns en scen, publiknära och flexibel, något som vi under åren har sett många spännande exempel på. Här har de tre årskurserna kunnat arbeta med scenografi, dräkt, kör, dans, teater, ljus och ljud, med mera, inför sina redovisningar på skilda nivåer i sitt eget tempo. Här finns en danslokal med ett golv, specialbyggt efter anvisningar från Dansens hus i Stockholm, för att de unga dansarnas ryggar ska skonas och klara timmar av dans, lokaler för sång och instrumentalundervisning, takanordningar för ljussättning, publikgradiner, en extra scen, loger, förrådsutrymmen, med mera.

Allt detta finns ju här redan och Bollnäs kommun äger lokalerna. Detta finns inte i sinnevärlden på Torsbergsskolan utan kostnadskrävande ombyggnader. Flytt av detta, som estetiska programmet nu tydligen står inför, är en olycka.

Överallt i kultur-Sverige hittar vi före detta estetelever från Bollnäs – på Operahögskolan, på Dansens hus, Operahögskolan i Göteborg, Stockholms Stadsteater, och så vidare. Värdet behöver inte i första hand vara att inriktningen ska skapa konstnärligt verksamma utövare. Från dag ett menade vi, att här får en ung människa lära sig våga stå på en scen, att samarbeta, att uttrycka sig inför andra – både i ord, sång och med sin kropp. Här skulle alla vi, som har med våra medmänniskor att göra, kunnat hitta en god väg till andra och till oss själva.

Skolpolitikerna i Bollnäs har en skatt att förvalta. Ska den nu slarvas bort i snålvattnet?

Magnus Bergvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel