Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är personalen som ska smörjas

Landstingsledningen har väl aldrig visat prov på fingertoppskänsla eller ett stort öra mot organisationens fotfolk.

Men nu verkar jubileumsyran stigit samtliga åt huvudet. Som om Landstinget Gävleborg vore ett börsnoterat företag där aktieägare ska hållas på gott humör och presumtiva "affärspartners" smörjas.

Precis som om ingenting hänt. Precis som om inte debatten rasat i spalterna.

Om nu någon missat personalens, oppositionens och patienternas larm: googla på landstinget Gävleborg på helahälsingland.se. Bara för att friska upp minnet.

Vi tar det igen. Länsinnevånarna drabbas av skattehöjning efter skattehöjning, ändå saknas mångmiljonbelopp till vård. Sjuksköterskorna rasar, får gasta sig blåa för att få drägliga löner och vettiga arbetsförhållande. Till slut ger de upp och sticker.

Hyrläkarkostnader spräcker alla budgetramar. Vinterkräksjukan sprider sig som en löpeld när patienter ligger i korridorer, på grund av överbeläggningar.

En omvittnad toppstyrning i organisationen främjar, lindrigt uttryckt, inte en god arbetsmiljö. Behöver jag fortsätta?

Att i det läget fira Landstingets 150 årsjubileum med en jättefest är egentligen alldeles utmärkt. Som personalvård betraktat. Som att visa att: Vi vet att ni sliter men, oj vad vi uppskattar er.

Så vad gör då landstingsledningen?

Planerar två fester: en för sina "samarbetspartners" där varje kuvert kostar 5400 kronor och en för fotfolket där kuvertkostnaden är 1000 kronor.

Vän av ordning kan naturligtvis invända att det är över 7000 personer som jobbar inom landstinget, varför den festen förmodligen blir betydligt dyrare, än den för landshövdingen, länspolismästaren, högskolans rektor, näringslivsrepresentanter, mediechefer – och deras respektive.

Visst, så är det säkert. Men det är inte poängen. Landstinget är en politiskt styrd organisation som finansieras med våra skattepengar. För att få ut maximal effekt av varje krona, är det personalen som ska smörjas. Endast så kan de som ska göra ett vinstuttag på verksamheten få största utdelning – nämligen patienterna.

Varför inte en enda stor brakfest? Det vore förtjänstfullt om alla fick frottera sig med alla.

Nu säger Björn Brink (C), landstingsfullmäktiges ordförande till SVT:s Gävle-Dala att han och landstingsråd Eva Tjernström (S) kan tänka sig att även närvara på personalens jubileumsfest.

Ett talande uttalande.

Landstinget må fira 150 årsjubileum, men det är ungefär lika länge sedan som sköterskor och undersköterskor, barnmorskor och städerskor, sjukhustekniker och vaktmästare, laboratorieassistenter och ambulanssjukvårdare behövde niga och bocka när de fick lönekuvertet i sin hand. Eller tilltalades av chefer och direktörer.

Ett jubileum borde inte firas genom att befästa och manifestera gamla maktstrukturer.

Mäkta omodernt, i alla fall. Och väldigt dålig tajming.