Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är något märkligt med Bollnäs...

/

Det är något märkligt med Bollnäs. Det är en fantastiskt fin kommun med bra service och bra verksamheter, trots att den har en politisk och administrativ kommunledning som skapar förvirring och irritation i stället för att leda och styra.

Annons

Bollnäs ligger i en naturskön del av landet. Kommunen är trivsam och många flyttar tillbaka efter några ungdomsår på andra platser i landet. Kommunen håller sitt befolkningstal och växer något.

Det finns många företagare som satsar och skapar jobb, och småföretagandet och handeln är långt bättre än i jämförbara kommuner.

Den kommunala verksamheten fungerar bra. På något sätt lyckas förvaltningarna skapa en bra verksamhet trots en många gånger kortsiktig och ryckig politisk ledning.

Vård och omsorg fungerar väl och det är tryggt att leva och bli äldre i Bollnäs. Skolorna ligger långt framme när det gäller elevernas resultat och ligger i topp i länet. Skolinspektionen framhåller Bollnäs som en av två kommuner i landet vad gäller det positiva arbetet med integration.

Kulturen – om inte blomstrar – så fungerar ändå rätt väl för en liten kommun som Bollnäs. Där finns flera aktivt arbetande kulturarbetare och ett bra utbud av konstutställningar, konserter och andra kulturevenemang. Och ett brett intresse från invånarna

Föreningslivet är starkt och engagerar många ideellt arbetande entusiaster både inom idrott, kyrkor, intresseföreningar och andra idéburna föreningar.

Visst kan allt bli mycket bättre, men ändå måste vi någonstans erkänna och tillstå att Bollnäs är en bra kommun att leva och bo i.

På lång sikt har naturligtvis kommunens politiker i olika partier haft stor del i utformningen av Bollnäs kommun, även om de ibland har en tendens att förstora sin egen roll, när det exempelvis gäller att skapa jobb, inflyttning och dragningskraft.

Kanske det ändå är detta långsiktiga politiska arbete som gör att verksamheterna lever vidare och fungerar rätt väl, trots de senaste årens ryckiga och förvirrade kommunledning.

För under senare år, speciellt de två senaste åren, har kommunledningen tappat orienteringen och gjort utspel som skapat förvirring och osäkerhet, både bland kommunanställda och medborgare.

Det har gällt alltifrån slarv med anbudsförfarande och löften utan demokratisk förankring, till katastrofal handläggning av stans torg och en personalpolitik där chefer både avskedas på märkliga grunder och säger upp sig själva på grund av den pressande arbetssituationen.

De båda kommunalråden Olle Nilsson Sträng (S) och Evy Degerman (C) är ifrågasatta inom sina partier och kommunchefen Leopold Stoltz tycks inte ha förmåga att hålla ihop organisationen.

Att det dessutom råder interna motsättningar i de båda styrande partierna, Socialdemokraterna och Centerpartiet, underlättar givetvis inte förutsättningarna för att skapa en väl fungerande kommunledning. Tvärt om.

Bland ledande socialdemokrater finns det så stora motsättningar att man snarare försöker göra arbetet besvärligt för varandra än att underlätta och skapa goda förutsättningar.

Ännu fungerar verksamheterna rätt väl, men problemen hopar sig. Och ledningen svajar.

Det är som sagt något märkligt med Bollnäs.

En fin och bra kommun att leva och bo i, men en kommunledning som skapar förvirring och irritation. Så kan det inte få fortsätta.

Mer läsning

Annons