Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är mycket som står på spel

/

Det är mycket som står på spel i en valrörelse. Betydelsen av att vinna eller försvinna vart fjärde år går inte att underskatta. Det är en enorm drivkraft. På både bra och dåliga sätt.
Det handlar om inflytande, pengar och engagemang.

Annons

Politiken är en hård värld, så tillvida att över en natt kan förtroendet vara borta.

I det perspektivet ska SVT:s misstag i torsdagens partiledarintervju med statsminister Fredrik Reinfeldt ses.

Det var inget litet fel redaktionen gjorde när de pressade statsministern hårt med en fråga om en läkares sjukersättning, en läkare som senare medverkade på Socialdemokraternas presskonferens om ett nytt sjukförsäkringssystem. Den delen av utfrågningen var absolut tuffast för Fredrik Reinfeldt.

Efteråt visade det sig att SVT inte ens hade frågat läkaren om han hade koppling till något politiskt parti. Det är skrämmande naivt.

Inser dem inte att de hela tiden är utsatta för påtryckningar och påverkan, direkt och indirekt? De har knappast hittat honom själva.

Det var en lugn och förtroendeingivande Fredrik Reinfeldt som frågades ut.

Och det var just på frågorna kring sjukförsäkringen som han hade svårast att svara.

Fallet med läkaren som vill jobba 75 procent, och få 25 procents sjukpenning efter en hjärnblödning, men som blir hänvisad till samhall är märklig.

Om det är Försäkringskassans tolkningar eller de nya reglerna som gör att det blir så här strider de lärda om.

Oavsett vilket så är det svårt att försvara.

Sjukförsäkringarna är den fråga som har plågat Moderaterna mest och längst under mandatperioden.

Fredrik Reinfeldt fick högst betyg hitintills av tittarna. Med rätta. Han var lugn och trygg. På gränsen till tråkig. Men det kanske är bra om man vill vara statsminister.

En av hans bästa stunder under intervjun var när han bestämt sa att den som tycker om Sverige röstar inte in Sverigedemokraterna i riksdagen. Istället för att spekulera om vad som händer om de kommer in så gjorde han klart för väljarna att det bästa är att inte rösta på partiet överhuvudtaget.

Med en miljon tittare i torsdags, 200000 fler än när Mona Sahlin utfrågades, är SVT:s utfrågningar det enskilt viktigaste framträdandet en partiledare gör i en svensk valrörelse.

Det får aldrig vara så att ett enskilt parti kan påverka den utfrågningen.

Misstaget att använda en läkare i utfrågningen av Fredrik Reinfeldt, som dagen efter medverkar i en pressträff med Socialdemokraterna är oförlåtligt.

Och pinsamt för en redaktion som ska vara Sveriges tyngsta inom samhällsbevakning.

Visserligen har vi bara en statstelevision. Men det finns ju andra tv-bolag i Sverige som inte är sena att ta upp handsken.

Att vara godtrogen i en valrörelse är inte en god egenskap. För mycket står på spel för det. Även för journalisterna.

Mer läsning

Annons