Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är (M)ännen som har inflytandet

För Moderatkvinnorna är det självklart att både kvinnor och män ska finnas som tydliga representanter för Moderaterna, med samma inflytande och makt.

Moderatkvinnorna har nu presenterat ett "Moderat Jämställdhetsbokslut". En rapport som visar hur det ser ut med jämställdheten inom Moderaterna. Hur läget är, både i den moderata partiorganisationen, men också på förtroendeuppdrag för moderaterna runt om i Sverige.

Moderaterna har gjort en lång jämställdhetsresa och ser de problem som finns, både i partiet och i samhället. Det är bra, nödvändigt och välkommet.

Men Moderaterna som parti har fortfarande mycket att göra. Det är inget att hymla med. Ett parti som har den öppna och moderna profil som Nya Moderaterna har måste också vara öppet för att granska sig själv och inte skygga för obekväma sanningar eller söka bortförklaringar och ursäkter.

Det är synnerligen stora skillnader mellan kvinnor och män på tydliga maktpositionerna inom moderaterna. På nationell nivå, alltså i partistyrelse, i riksdagen och i regeringen finns en god och jämn representation. Men så är det inte överallt. Den stora utmaningen finns på kommunal nivå. Där är skevheterna allra tydligast och här finns många hemläxor att göra.

När nästan 7 av 10 moderata ordförande i olika kommunala styrelser och nämnder är män, när 8 av 10 ordföranden i kommunala bolag (bostadsbolag mm) är män – då kan ingen vara nöjd!

Det faktum att det var ett gap på hela 8 procentenheter mellan män och kvinnor som valde moderaterna förra valet talar sitt tydliga språk. Att många kvinnor var nyfikna på Moderaterna men trots allt valde ett annat parti stämmer till eftertanke.

För Moderatkvinnorna är det självklart att både kvinnor och män ska finnas som tydliga representanter för Moderaterna, med samma inflytande och makt. För vi är övertygade om att det är en kedja som hänger ihop - väljarkår och företrädare. Politiken är naturligtvis övergripande, men för att lika många kvinnor som män ska välja moderaterna krävs förutom en politik som attraherar kvinnor lika mycket som män, också att det finns företrädare som kvinnor kan relatera till.

Nu överlämnar vi detta Jämställdhetsbokslut till den moderata organisationen runt om i landet. Vi vill att det ska användas och diskuteras.

Vi hoppas att det också ska bli ett naturligt, välkommet och användbart verktyg inför nästa val. Då kan vi också få fler kvinnor på framträdande poster, något som gynnar både politiken och partiet.

Magdalena Andersson

Ordförande Moderatkvinnorna

Ziita Eriksson

Ordförande Moderatkvinnorna i Gävleborgs län