Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är insidan som räknas för nästa generation Gripenplan

Under onsdagen visades för första gången Gripen E. I Linköping på ett stort evenemang fanns Ledarsidan på plats. Nedan är en längre text, men missa inte heller Podd72 som bjuder på en halvtimmesprogram från premiären!

LYSSNA på PODD72 från VÄRLDSPREMIÄREN för GRIPEN E Finns att ladda ned på iTunes och Acast .

Det är insidan som räknas.

En sliten klyscha.

Men ska man enkelt förklara vad som är nytt med nästa generation Gripenplan så är det just insidan.

Historien börjar dock långt tidigare, med den försvarsplanering på 80-talet som lade grunden för ett system som kunde förnyas. Carl Bildt (M) var med i diskussionerna som ledamot i försvarsutskottet.

– Det var djärvt när man fattade beslut att bygga ett så pass litet enmotorigt flygplan. Det var i förhoppningen att teknologiutvecklingen skulle göra det möjligt, och teknologiutvecklingen har om möjligt gått ännu snabbare än vad vi föreställt oss.

1989 flög det första Gripen-planet och när Gripen E 27 år senare rullades i Linköping inför 100 journalister och 400 gäster från 31 länder var ledarsidan på plats.

Det nya är just den tekniska utvecklingen. Här finns bättre radar, ett nytt infrarött spår- och söksystem, nytt system för elektronisk krigföring och starkare motor som ger längre räckvidd och möjlighet att bära mer last.

Flyger gör Gripen E först vid årsskiftet, men en som redan varit i en flygsimulator för Gripen E många gånger är testflygaren Markus Wandt.

– Det jag personligen vill förmedla den här dagen är att man som svensk ska vara väldigt stolt och förstå att det inte alls är självklart att klara av att bygga ett så komplext system som Gripen är. När man är ute i världen och träffar kollegor så är de förvånade att vi klarar det här.

Och även om det i myllret inför visningen kunde anas kritik från en del gäster från andra länder över svensk blyghet och att man jämfört andra konkurrenter som Frankrike och Ryssland, inte säljer in Gripen ”kraftfullt” så tog Saab-ledningen igen det med en sprakande videoshow i Hollywoodstil tillsammans med kraftord om hur unikt planet är. För sälja är just vad Saab behöver göra för att ledningen om 15-20 år ska kunna vara nöjd.

Och det handlar om stora affärer.– Vi har väl sålt några hundra flygplan då, och vi har vidareutvecklat Gripen. Kanske tillsammans ett partnerland, säger Lennart Sindahl, vice vd på Saab.

Ett av länderna som visat intresse är Indonesien, som var på plats med bland annat ambassadören i Stockholm, försvarsattachén influgen från London och en delegation från Jakarta.

– Det här är ett bra tillfälle för oss att se mer inför våra överväganden. Indonesien är ett av länderna i världen som behöver både en stark industri och ett starkt flygvapen, berättar ambassadör Bagas Hapsoro som passar på att avslöja att Indonesien kommer att rösta för Sverige i omröstningen till FN:s Säkerhetsråd i slutet av juni.

Läs mer: Lägg partikäbblet åt sidan när det gäller Säkerhetsrådskampanjen

Indonesien har nyligen köpt 12 ryska SU-35:or men vill komplettera sitt inköp med system från väst och få teknologitransfer på köpet, förklarar ambassadör Hapsoro.

– Det är också ett bra tillfälle att ha fler diskussioner för att ge ett bredare underlag till mina beslutsfattare i Jakarta.

För svensk del löser inte de beställda 60 Gripen E ensamt Sveriges försvarsbekymmer Försvarsberedningen som gjordes i lugnare väder med bättre utsikter ville ha 70 plan, regeringen finansierade bara 60 plan. Här är Finland på väg om, landet väntas beställa 64 plan när flygvapnet ska förnyas, vilket skulle bli ett historiskt skifte. Sverige har alltid prioriterat ett starkt flygvapen på grund av landets storlek och läge. Men några fler plan vill inte vice ordföranden i försvarsutskottet, riksdagsledamoten Åsa Lindestam (S) från Söderhamn, lova den här dagen.

SE TV: Fler TV-klipp från utrullningen finns här

– Just nu ser vi fram emot de 60 som kommer att vara mer i luften än våra tidigare flygplan.

– Jag tror att det blir 70 plan ändå, det var vad slutsatsen från Försvarsberedningen där både Åsa och jag satt. Det blir dock en kostnadsfråga långsiktigt och måste vägas mot andra materielprojekt, fyller försvarsutskottetsledamoten Hans Wallmark (M) i.

– Materieldelen kommer att bli den svåra frågan framöver, vi måste på öka takten på hur vi handlar in och hur vi använder sakerna, säger Åsa Lindestam (S).

Sverige saknar också tillräckligt luftvärn och än så länge ryms inte till exempel radarspaningsflygplan, som anses vara ”superviktigt” för helheten, i budgeten. Inte heller finns beslut om sjömålsrobotar, vilket är en av flera nyckelkomponenter i försvaret av svensk kust.

– Vi kommer att veta i december vad materielutredningen föreslår och sedan kommer vi att ta ställning till det, berättar Åsa Lindestam (S).

Läs mer: Patriotism, repression och krigsekonomi i Rysslands nya säkerhetsstrategi

Och Carl Bildt, som var med vid första flygningen 1989 och som följt Gripen-projektet som riksdagsledamot, statsminister och utrikesminister. räknar med att få göra fler besök i Linköping när nya framtida versioner rullas ut.

– Det här är tredje generationen av Gripen. Det har varit ett osedvanligt lyckosamt program; få olyckor, man har klarat kostnaderna, vilket är ovanligt när det gäller försvarssystem samt operativt visat förmågan att utveckla system. Det är en större exportframgång än vad vi trodde.

För insidan håller för att förnyas. Många gånger till.

Intresserad av SÄKERHETSPOLITIK? Missa inte succén Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar