Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är fullt ös i huset"

Före detta Hagaskolan i Ljusne har sedan början av 1980-talet varit högborg för en lång rad rockband och föreningar. Det (till hälften) rosa huset är fullbelagt som vanligt och huserar just nu Ljusne vävförening, raggarklubben Virgin Coast Cruisers och flera rockband.

Musikern Maths Kroon är en veteran på Hagaskolan. Här har han tillbringat mycket tid sedan 1983 då han började spela i bandet New Rose, senare Pale Moon, Pale och sedan 2001 Lednote, som även de har en replokal på Haga.

– Det är fullt ös i huset, det har det alltid varit, säger han.

Det är Söderhamns kommun som äger Hagaskolan och föreningarna som utnyttjar lokalerna står för driftskostnader och underhåll.

– Huset har varit till salu i princip hela tiden, men det är ju osäljbart. Det är för mycket jobb och för dyrt att renovera.

Själv har Maths och några vänner lagt många varsamma händer på huset, däribland målat halva fasaden. Tyvärr kändes ansvaret för tungt för dem enskilda och idag förfaller resten av ytterpanelen med rosa flagnande färg. Dessutom har ett hål i taket orsakat vattenskador på övervåningen.

– Det skulle vara enkelt att laga men vi behöver en skylift för att komma upp, och det har vi inte pengar till.

Tills vidare fortsätter Hagaskolan skötas av frivilliga.

– Folk kommer och går hela tiden, grannar och folk runtomkring krattar och skottar snö till exempel. Utan dem hade Haga förfallit, säger Maths.

Om sina nya grannar sedan 2012, raggarklubben Virgin Coast Cruisers, har Lednote bara gott att säga.

– De är verkligen ett positivt inslag, nu för tiden luktar det såpa i hallen när man kommer, de har sytt gardiner och till och med julpyntat här, säger Peter Rudhberg, glatt överraskad.

Virgin Coast Cruisers trivs bra i lokalen och med övriga hyresgäster. Även om spånet rasade från taket när de hörde Lednote repa första gången, och lamporna inne hos Ljusne vävförening lossnade av ljudvolymen, så har varken de eller vävtanterna klagat.

– Vi samsas och trivs ihop, säger Hans Schelin i Virgin Coast Cruisers, som träffas i lokalen varje onsdag kväll, dricker kaffe och pratar.

Klubben har ett femtiotal medlemmar och ett stort engagemang. Förutom de stående fikakvällarna när allt från V8-motorer till stickbeskrivningar och gamla minnen avhandlas, har de varje månad en riktig raggarfest. Dessutom träffas de och äter grötfrukost ihop en lördag morgon per månad i samband med Melodikrysset. På somrarna åker de på tut-bingo tillsammans och semestrar gärna ihop i cruisingens tecken. I julas hade de julbord och på långfredagen kommer de duka upp ett påskbord inne på Haga.

– Vi bjuder in pensionärerna som bor på Lumavägen för de gillar när det är livat, säger Hans.

Snart är det också dags för klubbens första organiserade cruising runt Ljusne.

– Det vill vi också berätta för grannarna i god tid så de hinner baka sockerkaka, eftersom de gärna sitter på altanerna och tittar.

Gemenskapen är det viktigaste för alla som huserar på Haga.

– Det finns en trygghet i att veta att det alltid finns någon, vi tar hand om varandra och ställer alltid upp. Man är alltid välkommen, säger Ingela Andersson i raggarklubben.

– Haga känns som hemma för mig, säger Maths Kroon, vars band Lednote skapat och spelat in ett sextiotal låtar i sin lokal de senaste 13 åren. Jag vet inte om jag ens hade spelat i ett band om det här huset inte fanns.