Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är för jävligt"

Kläder, yxor, kablar, bekämpningsmedel, madrasser och presenningar.

Söderhamns kommun sanerade under måndagen det hittills största bärplockarlägret i kommunen.

Bärplockarna har lämnat lägret strax norr om Tönnebro. Men spåren finns kvar. Filtar, madrasser, kläder, matrester, hushållsavfall och gamla kablar ligger utspritt på grusfältet och i den kringliggande skogen. På plats för att sanera finns samtliga av kommunens anställda inom Teknisk service.

Bosse Nilsson var här så sent som för två månader sedan. Då röjde han upp efter ett annat bärplockarläger. Den här gången ser det ännu värre ut.

– Vi var nyligen ute vid ett annat läger, där var det runt 40 stycken. Här är det ännu mer skräp så det måste ha varit väldigt mycket folk och en jäkla aktivitet. Det här är det största hittills, det ligger ju skräp överallt, säger Bosse Nilsson.

Han är trött på att det är likadant år efter år. Han oroar sig också för att den omfattande nedskräpningen kan få negativa konsekvenser för människor som vill vistas i naturen.

– Det är för jävligt, varje år är det likadant. Det här äventyrar ju allemansrätten.

Han befarar att det kan bli aktuellt med avspärrningar och vägbommar på ställen där bärplockarläger vanligen återfinns.

– Det kan inte fortsätta så här, man måste sätta en gräns. Och tyvärr drabbar det i såna fall även vanligt folk som inte skräpar ner.

Bernt-Åke Johansson och Stefan Nerstedt kommer ut från skogen. Tillsammans släpar de på en tung och blöt madrass, full med mögel. Längre in i skogen återfinns ännu mer kläder, matrester och tomma dunkar.

Bernt-Åke Johansson har en egen idé om hur man ska komma till rätta med nedskräpningsproblemet.

– Varför inte bara ställa upp en container eller två? Då skulle bärplockarna kanske kasta sitt skräp där, säger han.