Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är en suverän utbildning"

Högskolan i Gävle samarbetar med hälsingeföretag för att skapa jobb och utveckling i regionen. Mikael Visuri läser till maskiningenjör på högskolan och gör sin praktik på Söderhamnsföretaget Pepab.
– Tanken är att vi anställer honom när han är klar med utbildningen, säger företagets vd Stig-Olof Elmelind.

Direkt efter att han läst industriprogrammet på Staffangymnasiet i Söderhamn fick Mikael Visuri jobb på ett industriföretag i Ljusne. Där har han sedan jobbat i sju år, men det är en hälsomässigt tung miljö och han ville vidare.

– Det jobbet var slitsamt med mycket tunga lyft, svetsrök och damm. Jag hade jobbat länge där och kände att jag lärde ut i stället för att själv lära mig och utvecklas, säger Mikael Visuri.

Han tog tjänstledigt i fyra månader för att läsa matematik och fysik på Centrum för flexibelt lärande, CFL, i Söderhamn. Det gav honom behörighet att söka till maskingenjörsprogrammet på Högskolan i Gävle och han började studierna där i höstas.

– Jag sa upp mig från mitt jobb. Det handlar om personlig utveckling, jag vill lära mig mer. Min fru hade ett år tidigare börjat läsa till ekonom i Gävle och eftersom jag såg att det funkande för henne kände jag att jag själv ville försöka, säger Mikael Visuri.

Pepab har 30 anställda och gör plåtdetaljer åt andra företag. Med sin breda erfarenhet från industrin och sina teoretiska kunskaper från högskolan är Mikael Visuri ett perfekt tillskott till företagen.

– Det är en suverän utbildning, på så vis får jag omsätta mina teoretiska kunskaper från utbildningen i det praktiska arbetet, säger han. 

De ansvariga för utbildningen i Gävle rekommenderade Mikael Visuri för Pepab.

– Det passar oss utmärkt. Vi är ett företag som levererar till kunder här i Hälsingland och Gästrikland. Tanken är att han ska arbeta mot kunderna och hjälpa dem att ta fram de produkter de behöver, säger vd:n Stig-Olof Elmelind.

Under utbildningen kommer Mikael Visuri sammanlagt att praktisera ett år på Pepab. Därutöver kommer han att få jobba på företagen under somrarna. Då kommer han att arbeta ute i verkstaden och lära sig produktionen ordentligt.

– Det är ju också bra för mig att jobba tillsammans med dem jag ska arbeta med och lära känna dem och verksamheten. Dessutom får jag betalt för praktikperioderna och slipper ta studielån för den tiden, säger Mikael Visuri.

 Han ser en framtid på Pepab och jobbet ger honom en möjlighet att bo kvar i Ljusne tillsammans med sin hustru och de tre barnen.

– Jag vill bo här, det är här jag och min fru har våra familjer och vänner, säger Mikael Visuri.