Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är en omtyckt lärare"

Den lärare som misstänks för misshandel av en elev har hela tiden hävdat att han försökt freda sig från eleven. Enligt en kollega på skolan har läraren stöd för sin version av händelsen.

I den tillbudsanmälan som kommit in till Arbetsmiljöverket står att eleven velat komma in i lärarens arbetsrum för att prata med sin mentor. Läraren ska då ha ställt sig i dörren, och sedan knuffat eleven "med stor kraft/våld" så att eleven farit in i väggen bakom.

Av tillbudsanmälan framgår inte hur situationen uppstått. Enligt kollegan ska eleven först ha kommit och gått flera gånger ur arbetsrummet, vilket gjorde att läraren till slut sa ifrån genom att ställa sig i dörren. Efter det ska en kampsituation ha uppstått när eleven försökte ta sig in ändå.

– Som jag fått det återberättat för mig fick läraren en rejäl smäll först och tryckte tillbaka instinktivt, säger kollegan.

Enligt honom är läraren omtyckt på skolan, både bland elever och personal. Eleverna i en av de klasser som läraren undervisar i har framfört att de vill att han ska sätta deras betyg.

– Jag tror att de flesta tycker att han inte blivit helt rättvist bedömd, säger kollegan.

Han betonar att han självklart inte försvarar våldsanvändning mot elever. Samtidigt kan många lärare känna sig rättslösa när eleverna själva blir våldsamma eller utmanar på andra sätt.

– Man har ju inte så mycket mer att göra än att säga till dem, och när de kommer upp på högstadiet så biter ju inte alltid det så mycket.

Läraren är misstänkt för misshandel, och polisen i Söderhamn hoppas att förundersökningen ska vara klar till påsk.

Sedan ska åklagaren besluta om eventuellt åtal. Kollegan å sin sida hoppas att läraren ska kunna komma tillbaka i tjänst igen.

– Jag förstår att han inte kan jobba vidare i samma klass, men någon annanstans på skolan kanske, säger kollegan.