Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är aldrig den enes fel när två träter

Det ensidiga utpekandet av Putin och hans Ryssland som varande den enda orsaken till konflikten i Ukraina är alltför västvänligt och onyanserat, skriver Sören Molander.

Annons

Konflikten utlöstes av att EU genomdrev ett handelsavtal med den västvänliga regeringen i Kiev utan hänsyn till att stora delar av landets rysspråkiga befolkning, framför allt i nordöstra landsändan, gränsande mot Ryssland. Där uppfattande man sig var mera betjänta av fortsatt handel med Ryssland än med EU och Europa, vilket var och är orsaken till dagens vapenskrammel.

Handelsavtalet underminerade tydligt Rysslands ställning i Ukraina och försämrade möjligheten för fortsatt handel mellan Ryssland och Ukraina.

Som EU-motståndare varnade jag och andra kritiska medborgare för EU:s protektionistiska syfte att flytta ut Europas gränser och skapa tullmurar mot övriga världen. Ett beteende som enbart gynnar maktkoncentration och kapitalets enögda strävan mot monopol och herravälde över marknaden och folken.

EU:s inre marknad framställs som gynnade av alla ingående länders ekonomier är ju bara kosmetiskt raljerande. De flesta ingående länder i EU är i dag skuldsatta långt utöver vad deras befolkning orkar bära med stagnerande eller rent av retarderande ekonomier.

För närvarande får Finland, Sverige och baltstaterna, i första hand, vidkännas stora exportförluster på grund av EU:s sanktioner mot Ryssland

Vi i Västeuropa tycks vara så indoktrinerade att vi uppfattar kapitalet som ett demokratiskt verktyg. De rika ländernas rätt att utnyttja de fattiga är lika med den starkas rätt att slå de svaga.

Det vore därför önskvärt att media och press vore lite mer kritiska i stället för att enögt jama med den politiska synen på Ukrainakrisen.

Sören Molander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel