Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det äckliga blir vackert i Ida Lindgrens film om en ätstörd flicka

Passa på att se en annorlunda kortfilm i sommar som lyckas gestalta torra fakta om en flickas kamp mot ätstörning utan att exploatera en mager kropp.

Det är sällan som en kortfilm griper tag och får en att andas hastigare en stund. Ida Lindgrens film "Kroppen är en ensam plats" är en visuellt rätt läskig film om ätstörningar som kommer innanför huden.

Det är inte så konstigt att den vann pris i den yrkesverksamma klassen under årets Videogudfestival i Uppsala nyligen.

I sommar visas "Kroppen är en ensam plats" på de Videogudstationer som finns utplacerade på vårdinrättningar, bibliotek, skolor, museer och kulturhus runt om i Gävleborgs, Dalarnas och Uppsala län. Ta chansen att se en film som trots det svåra ämnet lyckas gestalta sjukdomens inre värld snarare än dess yttre verkningar och det på ett mycket personligt och rent rytmiskt sätt.

Så här löd juryns motivering till förstapriset:

”Filmens innehåll är egentligen outhärdligt men med ett nyskapande grepp och med små exakta medel sitter man fastnaglad och följer berättelsen andlöst. Stark, vidrig och vacker!”

Tre röster hörs, flickan som läser ur sina anteckningar, läkarens journalutdrag och en dataröst som monotont läser upp dagsschemat vid behandlingskliniken mot ätstörningar.

Svårigheten att gestalta allt detta i bild finns det flera exempel på – hur många anorektiskt magra flickor har vi inte fått se?

Ida Lindgren är född i Uppsala och har gått dokumentärlinjen på STDH i Stockholm och Akademi Valand. "Kroppen är en ensam plats" är hennes fjärde film. Den premiärvisades på Göteborg Filmfestival, vann Tempo Short Award och fick två hedersomnämnanden vid årets Berlin Filmfestival.

Vid årets Videogudfestival vann gymnasieeleven Emelie Markgren, Delsbo den öppna klassen med sin film "Find the red first". Den kommer att visas på Videogudstationerna vid ett senare tillfälle.