Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Desserter bullades upp

En stor dessertbuffé avrundade Restaurangskolans middag.

Gästerna tas emot av servitriseleverna. I köket är det full fart. Desserterna är klara men förrätterna och sedan varmrätterna ska tillagas och läggas upp snyggt på tallrikarna.

Det är skarpt läge för Restaurangskolans elever. Det är en av skolans fullsatta temakvällar och på torsdagskvällen var det vilt och havet på menyn, och så stor dessertbuffé.

– Jag har tagit hand om dessertbuffén, säger kockeleven Josefine Forslin, som bland annat hade gjort en pannacotta med havtorn och mandarinröra.

Dessertbuffén bara växer. Lärlingen Caroline Kykyri ska få sina desserter betygsatta under kvällen av en smakjury. Saker som upplägg, variation, smak och konsistens ska läggas på vågskålen.

I maj är Caroline Kykyri klar och tiden som lärling har varit lärorik.

– Det har varit suveränt. Jättebra. Jag kan inte sätta mig ned i en skolbänk, säger hon och berättar att hon bakat osttårta, citrontårta, marängbakelser och praliner.

Lina Lundmark sitter för kvällen i smakjuryn och har varit Caroline Kykyris handledare på Janssons bageri i Ljusdal.

– Jo det är jätteroligt, om man har en person som är passionerad, säger Lina Lundmark om sin första, men inte sista, lärling.

Förrätterna håller under tiden på att läggas upp ute i köket.

– Än så länge går det bra, säger Emil Pettersson som gjort chevré med surdegstoast, örtolja och äpple och aprikos relish.

– Det finns svårare grejer att göra.

Det är inte ett dugg märkligt att han utbildar sig till kock.

– Jag älskar mat! säger han och har ställt in jobbsiktet på någon fin restaurang.

Josefine Forslin funderar på att utbilda sig till konditor.

– Jag tycker om att baka och vara mer konstnärlig med bakverk och desserter, säger hon.

Senare i vår kommer Restaurangskolan servera avsmakningsmenyer med flera rätter att prova.