Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Desperata kristdemokrater

Ibland är anfall bästa försvar. Fast frågan är om det ger några sympatiröster som kan rädda kvar Kristdemokraterna i riksdagen.

För något annat handlar inte Göran Hägglunds (KD) ogenomtänkta och desperata utspel om.

Han har härmed gått från runda köksbordssamtal med verklighetens folk till att högljutt och stridslystet ta "människors oro" på allvar.

De höjda ögonbrynen över att KD var första parti att ta bladet från munnen, bryta migrationsöverenskommelsen (för så måste man väl uppfatta de nya förslagen) och kritisera Alliansens egen flyktingpolitik, är obegriplig. I sociala medier har antydningar kommit från lokala kristdemokrater om att ett närmande till SD borde ske. Att man i alla fall borde diskutera med partiet.

En total kappvändning i en ideologisk fråga, i alla fall för enskilda politiker. Hur trovärdigheten ska bevaras hos dem blir en spännande piruett att beskåda.

Det svenska kristdemokratiska partiet följer annars i samma spår som sina systerpartier i Europa. "Frågan var inte om utspelet skulle komma, utan när" säger Ann-Cathrine Jungar, statsvetare vid Södertörns högskola. Hon är expert på högerradikala partier i Europa och ser en klar parallell till vad som hänt i andra europeiska länder.

Så vad kommer att hända nu? Har dammluckorna öppnats, som statsvetare Stig-Björn Ljunggren tror. Förmodligen, frågan är bara vad som väller fram i strömfårorna.

Att debattera och politiskt försöka förbättra integrationspolitiken och asylmottagningen är inte fel. Tvärtom. Frågans komplexitet kräver bara bättre och mer genomtänkta förslag.

För när KD nu föreslår att ett tillfälligt uppehållstillstånd endast ska gälla i tre år, såvida inte den enskilde migranten har fått arbete för då blir uppehållstillståndet permanent till en opinion som ska förstå att huvudproblemet är att de asylsökande är lata?

Skyr man inte då de egentliga barriärerna som språksvårigheter, den obefintliga tillgången på okvalificerade arbeten och Sveriges förhållandevis höga lägstalöner? Eller den strukturella rasism som om och om igen visar att har du ett utländskt namn är det svårare att komma till en anställningsintervju än om du heter Andersson.

När Göran Hägglund säger att hans förslag inte inskränker asylrätten, de som har skyddsbehov ska fortfarande få komma, förutsätter det att vi har tusentals människor på Migrationsverkets anläggningar och asylboenden, som inte har något skyddsbehov.

Han hävdar vidare att förslagen är en förlängning av Alliansens arbetslinje. Så därför ska bidragen minskas till flyktingarna. Återigen en symbolisk gest för att lugna "de oroliga", men partiledarens övertygelse är att ekonomiska incitament påverkar viljan att jobba. Återigen något slags anspelning på Sodom och gomorra-stämning på flyktingförläggningarna, eller åtminstone att lättja är huvudförklaringen till utrikesföddas höga arbetslöshet.

Självklart är största drivkraften till att jobba, viljan att vara självförsörjande. Och självklart skulle vilket jobb som helst ge mer pengar i plånboken än det försörjningsstöd som kommer från staten. Alla andra antydningar bidrar bara till ytterligare fördomsspridande.

Samtidigt vill KD att asylsökande som fixar ett jobb skattebefrias de första fem åren. Det låter onekligen som en ökad samhällskostnad där man också får en rättvisediskussion på köpet. Varför ska staten ge skattelättnader till vissa och sedan betala andra (läs kvinnor) för att de ska hålla sig borta från arbetsmarknaden så länge som möjligt (vårdnadsbidraget)?

Anna Kinberg Batra (M) hävdade i initiala intervjuer att det är integrationspolitiken som måste vara i fokus. Jan Björklund (FP) brukar företräda en socialliberal asylpolitik, liksom Annie Lööf (C) i slutet av förra valrörelsen tog över det borgerliga initiativet i de "öppna hjärtanas politik".

Är Göran Hägglund Alliansens gossen Ruda eller kommer han som en befriare?

Oavsett vad Hägglund själv tycker så blir nog både "volymordet" och "takordet" vedertagna nu.

Men inte kommer "de oroliga" att söka sig till KD. De har redan ett parti och en lösning.