Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Desinformation: Här är 26 ryska förfalskningar som spridits i Sverige

Ryssland arbetar med aktiva åtgärder för att påverka Sverige. Det slås fast i den första vetenskapliga rapporten i ämnet.

Det är forskare vid Utrikespolitiska Institutet som fått rapporten "Russia’s strategy for influence through public diplomacy and active measures: the Swedish case" publicerad i den vetenskapliga tidsskriften Journal of Strategic Studies.

Det handlar om att påverka svenskt beslutsfattande och rapporten pekar ut Natofrågan som det centrala. Aktiva åtgärder är ett begrepp som innefattar det som inte utgör normal kommunikation mellan två länder. Här är några exempel på aktiva åtgärder:

Militära hot

Här finns en skala som samspelar, som den ryska atombombsövningen mot Sverige påsken 2013 och när Duman skriver brev till Riksdagen om ett kommande atomkrig.

Desinformation

Att skicka ut falska uppgifter i ett nyhetsskeeende som ska påverka den svenska opinionens uppfattning eller så tvivel om hur det egentligen förhåller sig. Rysk desinformation om att svenska marinen 2014 letade efter en nederländsk ubåt är ett sådant exempel.

Agenter

Runt en tredjedel av ryska ambassaden uppskattas arbeta för de olika ryska underrättelsetjänsterna. Därtill tillkommer illegalister eller andra tillgångar som används mer på frilansbasis.

Förfalskningar

Dokument som är förfalskade och som sedan planteras på nätet. Genom olika kanaler försöker man bygga upp trovärdigheten för dokumenten. I rapporten listas 26 förfalskade dokument/nyheter, däribland det ryska "Daesh"-brevet till utrikesminister Wallström som ledarsidan var först med att berätta om, som forskarna hittat i svensk informationmiljö

Seniorforskaren Martin Kragh på Utrikespolitiska Institutet säger till DN:

– Det är inte nödvändigtvis politiskt effektivt att till exempel sprida falska dokument, men vi menar att det visar en intention att försöka påverka beslutsfattande och det i sig är skäl för att försöka dokumentera och förstå på vilket sätt det pågår.

Samtidigt är mängden falska uppgifter en kvantitet i sig i att skapa bilden av att allt är möjligt och att ingenting är sant.

Och som det påtalas i rapporten, fejksmederna uppvisar god och sofistikerad kunskap av svenska företrädare, diplomater och beslutsfattare. Ett exempel handlar om förfalskad kommunikation där Diana Janse, tidigare ambassadör och idag rådgivare till Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra, ingick och som ledde till att den påstådda nyheten om Bildts nya uppdrag i Ukraina spreds.

Flera svenska tidningar kom också att rapportera om uppgiften att Bildt skulle bli premiärminister i Ukraina, men lät Bildt dementera det. Resultatet för svenska läsare blev en historia om ord mot ord. Den rimliga rapporteringen borde ha varit att Ryssland spred desinformation och påverkade svensk nyhetsrapportering menar Kragh som också uppmanar alla att bli mer medvetna om påverkansförsök.

Rapporten tar också upp fallet Egor Putilov, ekonomiska affärer, ubåtsdesinformation och olika grupper som sprider rysk desinformation som Nordiska Motståndsrörelsen, Fria Tider, Wikileaksmedarbetare och kulturredaktionen på Aftonbladet.

Rapporten har identifierat tre återkommande skribenter på AB Kultur som bidrar aktivt i vad som kallas för "sociala medienätverk som är pro-Kreml". Dessutom tas kopplingen mellan AB Kultur och Wikileaks företrädare i Sverige och Ryssland upp.

Är då de ryska åtgärderna för att påverka Sverige effektiva? Slutsatsen i rapporten är att det är för tidigt att säga. Även om en del förfalskningar har varit taffliga så har historien visat att det inte hindrar många från att tro på det ändå. Och ett kontinuerligt flöde förgiftar informationsmiljön och de långsiktiga effekterna är svåra att förutse konstaterar UI-forskarna i rapporten.

"Så länge som ryska beslutsfattare är övertygade själva om att aktiva åtgärder kan påverka politiska processer i utvalda länder, i alla fall på marginalen, kommer de att fortsätta. "

Även om klumpiga försök kan få motsatt effekt, exempelvis att Sverige går med i Nato, så finns det ändå lockande mål att nå. Rapportens slutsatser listar tre exempel:

1) Som ett minimum så kan man förstärka bilden av Väst/Sverige som korrupt eller till och med barbariskt för den egna befolkning.

2) Det kan bidra till att stoppa eller försvåra samarbetet mellan EU och Ukraina eller Sverige och Nato

3) Det kan skapa legitimitet för Ryssland att använda sig både militära och icke-militära medel för sitt "självförsvar" för att möta "västs konspirationer" och hot mot "Moskvas traditionella intressesfär".

Och som det konstateras i studien; "även om aktiva åtgärder inte åstadkommer någonting och är politiskt ineffektiva så avslöjar de avsikt och ryskt strategiskt tänkande".

Rapporten är viktig för svensk debatt först och främst för att det är den första vetenskapliga studien som oberoende slår fast det som både säkerhetstjänster och debattörer varnat för. Men den är också viktig för att den erbjuder en bredare horisont över de två senaste åren och målar den större bilden som alldeles för många gånger försvinner i det dagliga nyhetsbruset.

Patrik Oksanen är politisk redaktör på Hela Hälsingland och ledarskribent i MittMedia med inriktning på försvars- och säkerhetspolitik och har skrivit åtskilligt om just informationskrig. Oksanen deltar i ett seminarium på Folk och Försvars Rikskonferen på tisdagen om desinformation och aktiva åtgärder.

Intresserad av Säkerhetspolitik och Informationskrig? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar