Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deras skämt blev en nätsuccé

Två 20-åringar från Hudiksvall står för en viral braksuccé – en "shred" av pojkbandet One Directions låt "The Story of my life". I skrivande stund är Richard Hansson och Samuel Larssons skrattframkallande knasvideo uppe i drygt fyra miljoner visningar på Youtube, och både BBC One och The Guardian har länkat till dem.

Det började förstås som en kul grej – killarna, som är bästa kompisar sen gymnasietiden, såg en shred (en omgörning, där man lägger på ny sång på en befintlig video, ofta av lite skämtsam karaktär) av deras favoritband Muse. Den var inte särskilt välgjord och Richard och Samuel tänkte att de borde kunna göra en sådan grej bättre själva. Så de började lite på kul göra en egen variant, och de valde just det omåttligt populära bandet One Direction.

– För att de är så stora. Det kändes bäst att ta något trendigt, då var det en större chans att folk skulle titta, säger Richard Hansson.

– Vi la upp vår första video på Vimeo för ungefär ett år sen. Där fick vi väl 2 000 sidvisningar och tyckte att det var häftigt, berättar Samuel Larsson.

Men sedan la de upp ytterligare en shred, den här gången på Youtube. Också det var en One Direction-video. Men det var deras andra försök på Youtube som blev en riktig succé relativt snabbt, i och med låten "The Story of my life".

– Vi la ut låten den 10 januari. Runt den 21 januari la Lily Allen ut en länk till den på sitt twitterkonto, och sen brakade det lös, då gick vi över en miljon visningar. Min mobil gick nästan sönder av alla sms som rullade in, berättar Richard Hansson.

Och efter det gick det fort – bara en dryg vecka senare har alltså ytterligare 3 miljoner människor klickat.

Framgången, tror killarna, ligger i att deras shred är välgjord. Deras pålagda sång är oerhört proffsigt synkad med sångarnas läpprörelser. De har helt raderat ljudet som fanns till videon, och lagt på både gitarr, fem olika (i varierande grad falska) röster och publikljud.

De har blivit uppmärksammade lite här och var – BBC Radio One, killarnas favoritkanal, har tipsat om videon ett par gånger. The Guardian, en av Storbritanniens största tidningar, har också länkat till dem. Ett brittiskt popband, The Vamps, hörde personligen av sig till killarna och bad dem göra en shred av en av deras låtar.

– En av killarna i One Direction har själv länkat till oss på sitt twitterkonto, vilket förstås gav många fler besökare, berättar Samuel Larsson.

De gör sina shreds i en studio, och ett genuint musikintresse finns hos båda. Samuel spelar i rockbandet Amplified Mojos, och båda två formligen älskar bandet The Muse.

– En dröm vore att de hörde av sig, säger Richard Hansson.

Gillar ni One Direction själva?

– Mer nu än tidigare, åtminstone!

Annars har de inga särskilda mål med att göra sina shreds. Samuel Larsson pluggar, med sikte på att bli civilingenjör, och Richard Hansson jobbar på ett apotek. Själva musicerandet är mest en kul grej, och de tänker försöka släppa en ny shred i veckan.

– Vi bara hänger med. Vi har satt oss på det här tåget nu. Vi får se vart det leder oss, säger Samuel Larsson.

Se youtube-klippet här