Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deras liv i vildmarken blev en tv-dokumentär: "De genuina människorna försvinner"

Kärleken till vildmarken och ständiga möten med rovdjur är något som kännetecknar naturfotografen och författaren Edvin "Sarek" Nilsson. Nu har han och hustrun Isas liv blivit till en dokumentär och om bara en månad kommer filmen Parkvakten i Sarek att visas på tv.
– De här genuina människorna försvinner. Snart är det bara skrivbordsprodukter kvar, säger Isa Sundberg.

Det har gått två år sedan filminspelningarna började i Ljusne och nu närmar sig äntligen premiären av dokumentären Parkvakten i Sarek. I den en timme långa filmen får tittaren följa Edvin Nilssons liv som parkvakt i vildmarken, hans arbete som naturfotograf och närheten till rovdjuren.

Läs mer: Edvin "Sarek" och Isa blir film

I maj kommer dokumentären att visas på SVT men redan under onsdagen gavs chansen att få en förhandsvisning i Söderhamn. Tillsammans med nära och kära hade Edvin Nilsson och hustrun Isa Sundberg samlats i ett bioinrett konferensrum hos företaget Generatorhallen. Och det blev en rörande filmvisning som följdes av långa applåder när ljuset åter tändes i lokalen.

– Jag är djupt tacksam för Dag och Joakim som har gjort den här filmen. Det är få förunnat att bli presenterad inför det svenska folket på ett sådant här trevligt sätt som de har lyckats göra med mig, säger Edvin "Sarek" Nilsson.

Bakom dokumentären står filmarna Dag Jonzon och Joakim Sandström som har följt paret i deras gemensamma hem i Ljusne men även på en resa tillbaka till vildmarken i Sarek.

– Ända sedan jag var grabb har jag känt till Edvin och hans gärningar. Han är en legendar och i samband med att vi gjorde en filminspelning om en björnhona föddes idén om att porträttera honom, säger producenten Dag Jonzon.

Läs mer: 85-åringen som mött över 200 björnar

I rollen som journalist upptäcker han, med hjälp av Edvin Nilsson och Isa Sundberg, Sareks skönhet och fjällvärld. Det har varit ett omfattande arbete att ta projektet från idébordet till den film som nu står klar. I arbetet har duon gått igenom 10 000-tals diabilder, 20-talet filmer och förstås det egna materialet som sedan har sållats ner till en fascinerande dokumentär.

– Det svåra har varit att sovra i den stora bildskatten som finns kvar för att sedan vaska fram en nära 60 år lång berättelse på bara en timme, säger Dag Jonzon.

Läs mer: Ännu en utmärkelse till "Sarek" Nilsson

Edvin "Sarek" Nilsson och Isa Sundberg är tacksamma över att just de har fått chansen att få sina liv dokumenterade. Och efter filmens slut var det många känslor och gamla minnen som väcktes till liv.

– Att kunna röra människor på det sätt som den här filmen gjorde är rätt fantastiskt, säger Isa Sundberg.

Dokumentären visas på SVT 1 den 5 och 7 maj.