Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deras HVB-hem blir först ut i Sverige med riskbedömningar

Anna och Eskil Hammarström öppnar snart ett HVB-hem som blir det första i landet med att göra riskbedömningar. Kriminologprofessorn Henrik Belfrage utbildade på tisdagen boendets personal, socialtjänsten och polisen i hur man gör dessa bedömningar.

HVB-hemmet i Delsbo kommer snart att öppna och omkring tio ungdomar ska bo på hemmet.

– Det gäller ju inte dessa ungdomar personligen, att de utgör någon risk. Det handlar om att när man har den här typen av verksamhet så måste man ha instrument för att förhindra att det inträffar katastrofer, säger Anna Hammarström.

Läs också: Hudiksvalls kommun - "Bättre om barnen bor här"

Riskbedömningarna går ut på att personalen fyller i ett formulär, ett så kallat triage, där man antecknar om det finns varningssignaler som kan tyda på våld.

– Egentligen är det anmärkningsvärt att man inte har börjat använda riskbedömningsinstrument i sådana här verksamheter. Inte på något ställe har vi hittat att man gör det. Så man kan säga att vi är pionjärer, säger Erik Söderberg, medlem i styrgruppen för HVB-hemmet.

Henrik Belfrage är en av de ledande forskarna inom riskbedömning och han har varit med och tagit fram mallen som personalen kommer att använda.

Läs även: Företag lanserar hemsida för familjehem – får 150 000 kronor i bidrag

– När vi gör sådana här saker är det evidensbaserat. Vi hittar inte på något själva, utan vi utgår från den litteratur som finns på området och plockar fram det som är de primära riskfaktorerna.

Riskbedömningarna ska göras som en trygghet för både de boende och personalen. Enligt Henrik Belfrage är riskbedömningar något som efterfrågas av Sveriges kommuner och landsting, SKL, och regeringskansliet.

– Det här är det första hemmet i landet som jag vet satsar på det här. Jag skulle tro att det blir en utveckling i det här.

Enligt honom är det viktigt att man dokumenterar om det finns tendenser på till exempel ett våldsamt beteende.

– Det är oerhört lätt att personal som jobbar där det finns våld börjar normalisera det. Då är det viktigt att man sätter sig ner och tittar på det här och tar det på allvar. Ingen ska behöva vistas i en miljö där det finns hot om våld.

Läs även: Nytt HVB-hem på gång – Credo IV öppnas på Gärdeåsen i Ljusdal

Han tror också att det här kan leda till ett ökat samarbete mellan boendena och polis och socialtjänst.

– Jag är helt övertygad om det. Det går ju ut på att det ska vara ett samarbete och att det ska gå snabbt. Man ska veta exakt vad man ska göra.