Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Depp: "Dillinger är som en släkting"

Han tjänar minst 20 miljoner dollar per film och är en av världens hetaste skådespelare. Johnny Depp har allt - utom anonymitet.

- Ibland längtar jag efter möjligheten att kunna gå ut med barnen utan att bli igenkänd, säger han.

"Public enemies" går upp på svenska biografer nästa vecka. Huvudrollen i gangstereposet görs av Johnny Depp.
- Rollen som John Dillinger lockade mig oerhört. Redan som liten var jag fascinerad av honom. Varför vet jag inte, han bara föll mig i smaken. Kanske för att han lyckades smälta in i mängden. Dillinger gick till och med in på polisstationen i Chicago och kollade på foton av sig själv utan att bli upptäckt, berättar 46-årige Johnny Depp.

"Som en släkting"
Han läste på om Dillinger, men mest handlade det om en instinkt och förståelse för honom.
- Jag relaterade till honom som om han varit en släkting. Han påminde mig lite om min styvfar och väldigt mycket om min farfar.
Dillingers rånarturné på 1930-talet gjorde honom till USA:s mest jagade brottsling. FBI-bossen Edgar J Hoover gav toppagenten Melvin Purvis, (Christian Bale) uppdraget att stoppa den karismatiske Dillinger.
"Public enemies" är regisserad av Michael Mann som har filmer som "Heat", "Ali", "Collateral" och "The insider" på meritlistan.
- John Dillinger blev folkhjälte för en hel generation för att han rånade banker och överlistade regeringen. Folk som blivit hemlösa och förlorat sina pengar tyckte att han förde deras talan. Han var en fredlös kändis, en verklig hjälte.

Spelar mot Cotillard
Marion Cotillard, fransyskan som vann en Oscar för rollen som Edit Piaf i "La vie en rose", spelar Dillingers flickvän Billie Frechette.

Kan du förstå varför hon drogs till en jagad man som John Dillinger?

- Hon är väldigt söt och rar men samtidigt stark. Hon upplevde många tuffa stunder i livet och fick höra att "det är illa att vara indian och att prata som du gör och att vara - du". Sen möter hon den här killen som inte är snäll mot henne och som inte ens är en bra gangster, men trots det såg hon allt från en positiv sida. Hon var inte rädd att säga vad hon tyckte.
Rollen i "Public enemies" överraskade Marion.
- Att jag som fransyska skulle spela en indianska i en amerikansk gangsterfilm från 30-talet är stort. Det är sådant man inte ens drömmer om. Och så ringde Michael Mann!
Christian Bale anser att Johnny Depp är en av vår tids främsta.
- Johnny är en underbar skådespelare. Han är väldigt unik och jag gillar de val han gör. Ingen annan är som han och han gjorde ett toppjobb med Dillinger.

Två nya Burtonfilmer 
Tillsammans med regissören Tim Burton har Johnny gjort sex filmer och nu väntar två till: gothsåpan "Dark shadows" som Depp köpte rättigheterna till för två år sen och klassikern "Alice i Underlandet" där han är The Mad Hatter. Och det pratas om en fjärde piratfilm 2012.
Bland andra projekt finns "The rum diary" som bygger på Hunter S Thompsons första novell.
- Hunter och jag hittade den för tolv år sen när jag besökte honom i Puerto Rico. Han hade glömt att han hade manuset. Tyvärr avled han men, det känns bra att den blev gjord.
Lasse Hallström är en annan regissör som Johnny vill jobba med igen. "What's eating Gilbert Grape?" och "Chocolat" hör nämligen till Depps favoriter.
- Jag och Lasse har pratat om att göra något igen, men vad och när vet jag inte. Han är upptagen, men jag hoppas att vi får ihop det.

Keijo Limatainen/TT Spektra
noje@ttspektra.s