Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den vita medelklassens vrede Trumpfierade - Gud bevare oss alla

Västvärldens politik mår inte bra. Ekonomisk kräftgång. Digitalisering. Globalisering. Stora grupper av förlorare som sett sina privilegierade liv försvinna med en fabriksflytt. Ett allt större misstroende mot beslutsfattare och samhällselit. Ett samtalsklimat som spårat ur.

Donald Trump har burits fram av den vrede som kokats av många häxbryggare. Tillsammans med med sin machostil har han skapat en kult runt sin person leder tankarna till personligheter som inte hör hemma i västerländsk politik.

Läs mer: Lyssna inte på sirenerna efter sommaren då världen blev galen

Det var Indiana som bröt hoppet på de som klamrat sig fast vid att Republikanerna skulle välja någon annan än Trump.

Trots att Ted Cruz och John Kasich gjort prioriteringar om vad de skulle satsa på för att försöka blockera att Trump når den magiska gränsen av delegater så gick det inte.

Först gav Ted Cruz upp, och dygnet senare kastade John Kasich in handduken. Just Kasich var värd ett bättre öde, en moderat och valbar republikan som hade bra siffror mot Clinton. Dessutom förde Kasich en positiv kampanj och höll smutspratet borta. Samma trashtalk som bar fram Trump.

Nu finns det inget hinder för att Donald Trump blir republikanernas kandidat mot Hillary Clinton i höstens val. Trumps många sexistiska och rasistiska uttalanden är väl kända. För att inte tala om att jobben ska skyddas genom murar. Det är en politik som vi vet genom empiri leder till motsatsen. Handel skapar välstånd, inte isolering.

Att Trump blir kandidat i presidentvalet får konsekvenser för Sverige. Oundvikligen tvingas demokraternas kandidat Clinton pressas mot en mer protektionistisk agenda. Det innebär dåliga nyheter för Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström som arbetar hårt på att få tillstånd ett transatlantiskt handelsavtal, TTIP, som skulle stärka både svensk och europeisk ekonomi. USA:s intresse att få klart något lär svalna ytterligare när debatten blir mer inriktad på att stänga in sig.

Kan då Trump bli vald?

Det handlar om vem som USA tycker avskyr mest så man väljer den andre. Höstens val kommer att bli det stora antivalet där avskyn kommer att mobilisera, inte stöd och förtroende. Bara det är en framtida giftbrygd för amerikansk politik.

Clinton är på väg att bli demokraternas kandidat och har ett rejält grepp om nomineringen. Kanske kan den förändrade situationen få utmanaren Bernie Sanders att lägga ned sin kampanj så att inte Trump gynnas av att Sanders attackerar Clinton från vänster.

Just nu har Clinton ett övertag i mätningarna mot Trump med runt 6,5 procentenheter när man lägger ihop olika institut, men det är sex långa månader och det är inte omöjligt att hämta in om Trump lyckas få bort skrämselfaktorn kring sin kandidatur. Oviljan mot Clinton sitter djupt hos många.

Läs mer: Den som väljarna avskyr minst blir president i höst

Och skulle Trump bli vald skulle vodkan öppnas i Kreml.

För det första är Trump en novis på världsscenen, han är skapad av klickokratins otålighet och frustration och har föga förståelse för geopolitiskt schackspel.

Hans machostil gör att han gillar att göra upp med andra karlar. Små stater eller USA:s roll i världen är inget Trump har en känsla för, annat än att USA ska bli ”great again”. Och kan han lösa saker lite snabbt med en kartritning och en handskakning med Putin finns risken att han gör det. Då har Ryssland nått sina geopolitiska mål med en ny säkerhetsordning i Europa som bygger på styrka och inte suveräna stater.

Och skulle det ske är det värsta säkerhetspolitiska bakslaget för Sveriges del sedan 1939-1940 då fem nordiska-baltiska länder ockuperades och Finland slogs blodigt för självständighet.

Hoppet med en president Trump står till den amerikanska kongressen som stabiliserande faktor. Trump lär ha en rejäl majoritet av demokrater och republikaner, som han förolämpat, mot sig. Amerikanska presidenter har makt men är inte enväldiga.

God Bless America.

God Bless Europe.

Gud bevare Fäderneslandet.

Vi kan alla behöva det, och glöm inte att hålla tummarna för Hillary Clinton 8 november.

Läs mer: Utmaningarnas 2016