Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den trollade verkligheten är ett hot mot vår demokrati

Rätt ord för det som drog fram i Stockholm i fredagskväll är lynchmobb, även om de kallar sig för Sveriges medborgargarde på Facebook. Svartklädda högerextremister och fotbollshuliganer som jagade marockanska gatubarn. Två fel blir inte ett rätt. Att grupper sätter sig över lagen och utmanar statens våldsmonopol är ett hot både rättssäkerhet och vår trygghet.

Läs mer: Traumavård behövs för att desarmera krutdurken

Dagen därpå ordnades Folkets demonstration; en ohelig blandning av nyfascister, ryskköpta nazister, polsk extremhöger och Sverigedemokrater. Demonstranterna kräver att regeringen ska avgå och på känt extremhögermanér kallas Löfven, Merkel och Juncker för folkförrädare. 

Om Sverigedemokraterna ska leva upp till vakthållningen mot extremhögern så väntar nya uteslutningar i partiet efter lördagen. Att demonstrationstillståndet söktes av SD-utsedd nämndeman och att partiorganisationen på sörmländska orter bussat in demonstranter borde få konsekvenser. 

Händelserna i Stockholm under helgen är också två exempel på hur olika aktiviteter används i en virtuell politik på nätet som får långt större räckvidd och betydelse än den fysiska manifestationen på plats. 

På nätet förstoras händelsen, medierapporteringen trashas och vittnesbörd om att det är ett "sant uttryck för folkviljan" delas friskt. Allt för att ge en bild som ska föda fler händelser som kan göras ännu större.

Den virtuella politiken används för att attackera liberala demokratier i flera europeiska länder, där Ryssland allierat sig med högerextremister på ett föga diskret sätt. Förutom pengar till partier och organisationer så agerar ryska medier ogenerat på ett sätt som gynnar extremhögern. 

Läs mer: Oops, Åsa Linderborg did it again

En demonstration i Finland med ett par hundra deltagare bildsattes av den engelska versionen av Sputnik med en bild från Finland firade Smålejonens JVM-finalseger mot Ryssland. Så blev några hundra till många tusen på bilden. 

Ryssland har också eldat på historien kring Lisa 13 år. Som författaren och journalisten Kalle Kniivilä konstaterar "Gruppvåldtäkten på rysk-tyska Lisa var precis vad rysk stats-tv ville ha. Därför måste den ha hänt trots att den är påhittad."

Kreml som inte drar sig för att använda sina främsta i sin virtuella politik slängde in självaste utrikesminister Lavrov som anklagade tyska myndigheter för mörkläggning: "Jag anser att sanningen och rättvisan måste segra här."

Sanning och rättvisa är mindre intressant i den virtuella politiken som syftar till destabilisering och underminering. Att Lisa som är en tonåring med problem hemma och enligt polisutredningen diktat upp historien är alltså ointressant.

Läs mer: Sveriges radio lägger ned ryska sändningar 

Ett exempel på hur virtuell politik även blåser svenska publicister är hur Skånska Dagbladet, utan bildbevis till havs och utan att redovisa annan oberoende verifiering än extremhögern själv säger att båtpatrullering sker i Öresund i syfte att stoppa flyktingar till Sverige. Uppgifterna har inte kunnat bekräftas av andra medier eller andra källor. En båt som visas upp i Skånska Dagbladet köptes veckan innan och har inte seglat i Öresund. Men bilden av att det sker är viktigare än att det sker.

Den virtuella politiken används för att angripa vår uppfattning av verkligheten. Det är också ett sätt att utöva reflexiv kontroll, att få oss att agera i en riktning som är fördelaktig för den part som vill påverka oss. Det är ett tankesätt som är väl utvecklat i det ryska strategiska tänkandet. Det används också nu av extremhögern.

För att använda den engelska journalisten och författaren Peter Pomarentsevs ord "ingenting är sant men allting är möjligt". Och i en sådan verklighet har den liberala demokratin som bygger på verifierbar fakta faktiskt förlorat.

Intresserad av virtuell politik/informationskrig?

Lyssna på Podd 72 här. Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar