Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den som står i skuld är ofri

Signaturen Hälsing om bostadsbubblan och hur storstädernas skenande priser till slut påverkar alla.

Vi har i ganska många år haft en diskussion i Sverige hur vi ska hantera bolånebubblan. Det är framför allt i storstäderna och större studentstäder som priserna på bostäder skenat iväg. Värst är situationen i Stockholmsområdet där man nu kan betala fyra–sex miljoner kronor för en vanlig lägenhet. De betalas ju självklart med bolån. Nu har de totala lånen i Sverige för att köpa bostäder dragit iväg och nått nivåer som kan anses vara riskabla för hela Sveriges ekonomi. Det innebär att det påverkar även oss i Hälsingland även om våra lån på fastigheter ligger på en helt annan nivå. För brister bubblan, vilket har hänt förr, kommer banker och kreditinstitut att få problem och staten tvingas gå in med medborgarnas, alltså våra, pengar.

Så därför har man nu beslutat införa tvingande amorteringskrav. Efter lång tid och efter att ha motarbetats av lobbygrupper från storstäderna som inte vill se värdet på sina bostäder falla. Det är ju så att när räntan är låg tenderar värdet på tillgångar att gå upp, i det här fallet bostäder. Med låg ränta kan hushållen låna mer för att köpa den bostad de vill ha. Tvingas man till amortering så får det samma effekt på betalningsviljan som en räntehöjning. Men amorteringskrav har ju det goda med sej att man betalar till sig själv och tvingas till ett sunt sparande. Amortering är ett sunt beteende som minskar risken i den egna familjen och samtidigt för landet.

När det gäller hög skuldsättning för bolån är Sverige faktiskt en värsting och inte det föredöme som vi gärna vill tro. Och en aspekt av allt för hög skuldsättning är att politiker målas in i ett hörn. Man förlorar handlingsfriheten. Allra värst är det i Grekland som är konkursmässigt och helt beroende av vad långivarna bestämmer. Där har regeringspartiet, Syriza, tvingats föra en politik som de själv säger sig avsky och som medför att pensioner, sjukpenning mm sänks.

De tvingande amorteringskrav som införs första juni är nödvändiga och ärligt talat alldeles för lite jämfört med vad som krävs för att ta ansvar för Sveriges framtid.

Hälsing

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel