Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den som spar (energi) han har (pengar)

Sparad energi sparar pengar och minskar utsläppen av koldioxid. Genom projektet Smeeffen får tjänsteföretag i Dalarna och Gävleborg hjälp att se över sin energianvändning.

Annons

Vi sitter vid Bollnäs vackraste vy, utsikten över sjön Varpen från hotell Scandics inglasade restaurang. Det är första gången hotelldirektören Roshan Malalatunga och forskaren och energiingenjören Ulf Larsson möts. Ulf ska inom ramen för projektet Smeeffen göra en energianalys av hotellet – både byggnaden och verksamheten. Men redan här kan han konstatera att restaurangen där vi sitter är allt annat än energisnål.

– En fönstervägg läcker sex till sju gånger mer energi än en vägg. Men att byta till bättre fönster skulle bara sänka kostanden med 20 procent, det är inte lönsamt. Det man kan göra är att byta ut elradiatorerna mot vattenburen fjärrvärme, då skulle man få ner koldioxidutsläppen, säger Ulf Larsson.

Projektet Smeeffen finansieras av Energimyndigheten, Länsstyrelsen i Dalarna och Region Gävleborg. Liknande projekt har tidigare genomförts med inriktning på tillverkande företag. Nu står tjänsteföretagen i fokus.

– I det tidigare projektet var det vanligt med en energibesparing på 20 till 40 procent. Nu vill Energimyndigheten se vad tjänsteföretagen kan spara, säger Anette Valfridsson projektledare vid Gävle Dala Energikontor.

Scandic hotell i Bollnäs har tillsammans med ägaren av hotellfastigheten en plan för hur man ska minska energianvändningen. Genom att delta i Smeeffen får de hjälp att nå målet. Att företag och fastighet har olika ägare ibland kan vara ett hinder för att åstadkomma en energibesparing.

– Det finns inget ekonomiskt incitament för fastighetsägaren att investera i åtgärder som minskar energiförbrukningen, säger Anette Valfridsson.

Företagen som deltar i projektet får förslag på energibesparande åtgärder, men det är inget krav att de ska utföra dem.

– Energiplanen visar vad som är mest lönsamt. Om man antar att investeringen betalar sig på tre till fyra år är företagen ofta villiga att investera i en förbättrad anläggning. I vissa fall investerar de även om pay off-tiden är längre, säger Anette Valfridsson.

Roshan Malalatunga vill få hjälp att hitta energibesparingar i hotellets dagliga verksamhet där kök, bastu och belysning är prioriterat.

– För att vi ska kunna ändra våra rutiner är det bra att få feedback från någon som är duktig på området.

Smeeffen är ett två årigt projekt. Men redan i maj kommer samtliga projektföretag i Hälsingland att ha fått sina energiplaner. Då hålls ett seminarium och företag med liknande verksamhet eller liknande byggnader bjudas in. Så ska kunskapen spridas vidare. Även energikonsulter kommer att finnas på plats så att företagare som känner sig inspirerade att spara energi direkt kan knyta kontakt med någon som kan hjälpa dem.