Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den rödgröna majoriteten tar till storsläggan

Har den rödgröna duon Lahenkorva- Ånöstam drabbats av plötslig politisk blackout?
Det är en fråga vi har all anledning att ställa oss när duon likställer köpet av Bollbroområdet för 15 miljoner kronor med att strö skattemedel omkring sig.

Annons

Kom ihåg, kära läsare, att den rödgröna majoritetens främsta företrädare i kommunen, Olle Nilsson-Sträng (S) och Evy Degerman (C), ställde sig bakom köpet av Bollbroområdet!

Vår debattartikel i Ljusnan den 14 maj bemöttes av skolledningen den 15 maj och av den rödgröna duon den 18 maj. Vår artikel är ett lågvattenmärke av sällan skådat slag och måste naturligtvis bemötas, skriver Lahenkorva-Ånöstam.

De tar till storsläggan mot oppositionen. Av det upphetsade tonfallet att döma hos såväl skolledningen som den rödgröna duon i har vi trampat på många ömma tår.

Det är uppseendeväckande att behöva driva ett tvåfrontskrig i en skoldebatt. Nu går plötsligt den rödgröna duon armkrok med skolledningen på Torsbergsgymnasiet. Det var annat ljud i skällan förra året.

Gymnasiechefen och hans fyra rektorer säger att en sparplan presenterades för BUN i december och nu är genomförd. Sanningen är att Torsbergsgymnasiet hittills i år dragit över budgeten med 3,8 miljoner kronor.

46 procent av budgeten utgörs av lärarlöner, 21 procent av övrig personal. Det innebär att det nästan går en övrig personal på varannan lärare. Är det verkligen rimligt och nödvändigt? De gymnasiala friskolorna skär guld med täljknivar eftersom de kommunala overheadkostnaderna är så höga.

Varje gymnasieelev i Bollnäs kostar 97,1 tkr per år, att jämföra med kommungruppens nyckeltal 89 tkr. Om Torsbergsgymnasiets kostnader skulle nedbringas till kommungruppens skulle deras budget stärkas med 8 miljoner kronor. Kommunen är faktiskt överbemannad inom utbildningsområdet: 23,8 årsarbetare per 1000 invånare, att jämföra med kommungruppens 16,5. Används pengarna på rätt sätt?

Hälsingegymnasiet startade teknikprogrammet 2008 och fick omedelbart över 60 sökande. Framgångarna fortsätter i år. Varför lyckas Hälsingegymnasiet locka elever till teknikprogrammet när Torsbergsgymnasiet misslyckades år efter år?

Denna fråga ställde sig även Komrevs konsulter. Nu vill Hälsingegymnasiet även starta samhällsprogrammet och naturvetenskapsprogrammet. Hur kommer det att drabba Torsbergsgymnasiet?

Skolväsendet i kommunen dras med stora underskott. Prognosen pekar på – 8 miljoner kronor. Frågan är hur vi ska komma till rätta med det?

Ett första steg på vägen var den revisionsgranskning av ekonomi och verksamhet som vår ordförande Lahenkorva tog initiativ till.

Men nu tycks ingen vilja eller våga dra de rätta konsekvenserna av granskningens slutsatser.

Mer läsning

Annons