Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den naturliga mjölken är hotad

Livsmedelsverket vill förbjuda bönder att leverera opastöriserad mjölk direkt på gården. En produkt som inte bara används till ostkaka – utan som även uppskattas av laktosintoleranta, allergiker och idrottare.

– Det här förslaget ska inte gå igenom obemärkt, säger Petter Berndalen, som sedan två år tillbaka handlar all sin mat direkt från olika producenter.

All mjölk som säljs i butiker måste sedan 1937 vara behandlad, pastöriserad. Och nu vill alltså livsmedelsverket att det inte längre ska vara tillåtet för mjölkproducenter att överlåta obehandlad mjölk i liten skala på den egna gården.

Anledningen är att mjölken kan innehålla bakterier som kan orsaka magproblem. Störst risk att drabbas av magproblem är det för barn, gravida och äldre. Har mjölken däremot pastöriserats så har alla eventuella sjukdomsframkallande bakterier dödats.

– Jag tycker att det är bra att man rekommenderar till exempel gravida att inte röka, dricka alkohol eller dricka opastöriserad mjölk. Men jag tycker det är fel att lagstifta bort människans fria val. Och att förbjuda vår näst mest naturliga dryck, efter vatten, säger Bollnäsbördige Petter Berndalen.

För två år sedan ville han testa om det är möjligt att leva i Stockholm utan att handla mat i butiker.

– Jag har verkligen fastnat för att handla direkt på gårdarna. Jag har märkt att jag mår mycket bättre rent fysiskt och tror det beror på att all mat jag äter är helt naturlig.

Petter Berndalens livsstil har uppmärksammats i många medier och på så sätt har hans blogg Husfadern fått stor spridning. Den 24 september, på dagen då han inte hade handlat mat i butik på två år, skrev han första gången om livsmedelsverkets förslag om ett förbud av försäljning av opastöriserad mjölk. Den dagen var det 18 500 personer som läste inlägget och det delades flitigt i sociala medier. Petter Berndalen jämför den responsen med den dag i augusti 2012 då han var på första sidan av tidningen Metro.

– Då var det 5 500 som läste bloggen.

Genom bloggen har Petter Berndalen kommit i kontakt med personer som dricker naturlig mjölk på grund av laktosintolerans, för att de upplever att allergier minskar och med idrottare som anser att mjölken ger dem bättre hälsa.

Han har startat en namninsamling på internet, "Stoppa mjölkförbudet". Omkring 1 300 personer har skrivit under. Tillsammans med flera andra som engagerar sig i frågan ska han även skriva ett remissvar och försöka påverka regeringspolitikerna direkt, så de röstar mot livsmedelsverkets förslag.

I förslaget skriver livsmedelsverket att om böndernas möjlighet att överlåta mjölk på gårdarna behålls så måste nya omfattande krav införas. Det handlar bland annat om att bönderna ska värmebehandla mjölken på gården och om utökade hygienkrav.