Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den gyllene timmen

Hela veckan har ambulanspersonal och räddningstjänst övat tillsammans för att insatserna vid en riktig trafikolycka ska bli så lyckade som möjligt. Inom en timme bör kritiskt skadade kunna ligga på operationsbordet.

Två bilar har frontalkrockat på en 90-väg. Tre personer sitter i de rejält tilltygade bilarna och för den ambulanspersonal som kommer först till platsen gäller det att snabbt bilda sig en uppfattning hur många skadade som finns och hur svårt skadade personerna är.

Det gäller att prioritera rätt, för de svårt skadade kan det handla om liv eller död.

- Ju fortare de kommer på operationsbordet desto bättre. Man brukar tala om den gyllene timmen. Det bör inte överstiga en timme från det olyckan har skett till den svårt skadade ligger på operationsbordet, säger Mattias Björk, som är ambulanspersonalens instruktör under dagens övning.

Just för att tidsaspekten är så viktig för en allvarligt skadad är det viktigt att ambulanspersonal och räddningstjänst övar tillsammans. När det verkligen gäller ska allt flyta så bra som möjligt.

I den här övningen finns två kritiskt skadade människor, och en som fått lindrigare skador i krocken. De kritiskt skadade måste plockas ut ur bilarna så fort som möjligt.

Förste brandman på plats ser till att bilarna inte kan börja brinna, sedan börjar arbetet med att få ut de skadade ur bilarna. Hela tiden berättar ambulanspersonal eller räddningstjänstens personal för de skadade vad som pågår.

- Det är skrämmande nog som det är utan att patienten ska behöva oroa sig för vad som händer runt omkring dem, berättar Kenneth Svedén, räddningstjänstens instruktör.