Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den förblindade vargmotståndslobbyn

Ralph Persson spinner vidare från sin tidigare insändare (28/2).

I den påstod han att det inte går att skilja genetiskt på hund och varg samt att alla vargar i Sverige är "halvhundar", till att i en ny insändare (11/3) påstå att alla svenska och finska vargforskare har "gjort fel när de analyserat dna från vad de trodde var äkta vargar".

Återigen påstår Ralph Persson någonting som inte har någon som helst bäring och som är felaktigt. Tittar man på de vetenskapliga studier som redan gjorts, så är kontentan att både den svenska och finska vargpopulationen skiljer sig genetiskt från tamhundspopulationer. I en finsk studie har man just jämfört ca 300 finska vargar med 50 västryska vargar och uppåt 100 hundar, där de äldsta vargproverna är från 1800-talet. Det vill säga, man har tillräckligt med bredd och djup i sitt urval för att kunna avgöra vad som är varg och inte. Den finska studien visade, med all tydlighet, att de finska vargarna är "äkta" vargar i likhet med de ryska (och svenska).

När någon drivs så starkt och är så förblindad av sin egen ideologi är risken att man lägger så mycket prestige i detta att man bortser från allt som motsäger ens egna påståenden. För "ingen vill sitta med hundhuvudet" som sagt. När Ralph Persson verkligen kan visa på någonting konkret som ger stöd åt hans påståenden finns det säkert anledning att lyssna. Men än så länge har detta konkreta uteblivit.

John Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel