Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den egna utmaningen viktig

/

Sex kvinnorna står bakom utställningen Ung konst på Kvarnen i Söderhamn, som öppnar lördag 16.4.

Annons

Söderhamns konstförening fortsätter i år med att arrangera en vårutställning med unga konstnärer.

Uppdraget gick till illustratören och konstnären Karin Öst. Hon vände sig till sex kvinnor, idag mellan 20 till 23 år, som hon träffat när hon vikarierade som bildlärare på Staffanskolans estetiska program vid gymnasiet i Söderhamn.

Under en paus i arbetet med att sätta upp utställningen på Kvarnens bägge våningar samlades vi för en pratstund om skapande och konstens villkor.

- Jag blir tokig om jag inte får uttrycka en idé, förklarar Frida Söderberg från Alfta, som numera går sista terminen på serie- och bildberättarprogrammet på högskolan i Gävle.

- Att utmanas är en viktig drivkraft för mig. Jag ser något som jag inte förstår mig på och vill kunna lösa det, säger Hannah Jonsson, Bollnäs.

Om hon misslyckas bryter hon ihop, någon månad sådär. Sen kommer hon igen.

- Och då har man lärt sig något! säger Linnéa Jonsson, Bollnäs, igenkännande. Hon går sista terminen på KY-utbildningen Idévärlden i Bollnäs, där hon bor.

Karin Öst ler och inflikar att det är precis sådana hon kom ihåg dem från gymnasietiden. De som hade en idé, kämpade, kunde misslyckas, men alltid kom igen. Det var därför hon valde att be dem visa vad de höll på med idag.

Lusten och utmaningen är ord som återkommer. Inspirationen kommer för flera av dem från annat än konst. Grafisk design, något tekniskt som sagt, viljan att inte bara glädja sig själv utan även andra.

Alla jobbar de med helt olika uttryckssätt. Både Linnéa Jonsson och Frida Söderberg gör porträtt. Linnéa har gjort en serie svart/vita teckningar hon kallar Knäppa släkten, Fridas är av djur, ibland i människokläder och med starka färger.

Sabina Mårdenkrans verk är en 1,5 minuter lång video, Brev. Hannah Jonssons material har hon hittat på loppis från kökshyllorna. Sova sked heter en av hennes skulpturer som består av flera hopfogade skedar.

Lisa Blad, Söderhamn, har efter gymnasiet gått fyra år på folkhögskolor med konsthantverk och design som inriktning, bland annat silversmide. Hennes arbeten är ofta en kombination av flera tekniker, som smide och virkning.

- Jag vill fortsätta hålla på med det jag vill, men inte ha pressen att tillverka för att folk ska köpa, säger Lisa Blad. Just nu jobbar jag på posten i Söderhamn.

Ingen av de fem tänker satsa på att försörja sig som fri konstnär utan räknar med att hitta verksamheter som är kreativa på andra sätt.

Sabina Mårdenkrans har efter gymnasiet gått konstlinjen på Sigtuna folkhögskola och Bild och grafisk form på Nyckelviksskolan.

- Nu har jag sökt Konstfacks lärarprogram med inriktning på bild och design, berättar hon.

Frida Söderberg ska göra klar barnboken som är slutprojekt på högskolan i Gävle. Sedan kommer hon att söka jobb och eventuellt starta eget vid sidan av.

- Formgivning finns överallt, sånt som är kreativt, säger Linnéa Jonsson, och tänker på grafisk formgivning exempelvis av tidningar och magasin.

Den sjätte deltagaren, Caroline Johansson, gör just nu sin praktik i San Diego. Hon läser grafisk design på Mittuniversitetet i Sundsvall.

Lördag öppnar deras utställning på Kvarnen i Söderhamn. De är alla jätteglada för att ha fått den här chansen.

- Riktigt kul känns det!

Mer läsning

Annons