Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den dumskällande högern blir nyttiga idioter för starkare krafter

Vid 8-tiden på tisdagsmorgonen detonerade två sprängladdningar på Zaventem, Bryssels flygplats. Sedan nåddes världen av nyheten om att ytterligare ett sprängdåd hade ägt rum – på t-banestationen Maelbeek.

Terrorismen hade slagit till, men till en början var mycket oklart. Sedan började bit efter bit falla på plats.

Journalister intervjuade, kontrollerade uppgifter, refererade och sammanställde. Hur många var offren och fanns det någon svensk bland de döda? Vem tog på sig skulden och hur hade terroristdåden gått till mer i detalj?

Och snart nog kom de fördjupande analyserna, kommentarerna och tillbakablickarna. Detta har hänt...

Terrordåd orsakar alltid stor sorg, vrede och frustration. Och kommentarerna från politikerna präglas så gott som alltid av en orubblig vilja att stå upp för de demokratiska fri- och rättigheter som terrorn hotar. Fria samhällen ska inte låta sig kuvas.

Allt detta är givetvis sant och viktigt att slå fast. Men terrordåd illustrerar också hur mycket vi behöver kompetenta nyhetsjournalister och fria medier. Journalister som kontrollerar uppgifter innan de publicerar. Journalister som gör välgrundade relevansbedömningar och som skiljer på vad vi vet och vad man befarar.

De flesta inser nog detta, men sedan en tid pågår det ett arbete för att underminera den svenska journalistkårens förtroende. Och fler och fler högerdebattörer deltar nu obekymrat i projektet.

Vad vi ser är allt ifrån det mer osofistikerade dumskällandet om att journalisterna är vänstervridna och bör misstros av det skälet, till ofalsifierbara föreställningar om att journalisterna medvetet mörkar verkligheten för att de gillar invandring och vill pracka på folket ett mångkulturellt samhälle.

Tesen om medias vänstervridning – som länge har utgjort en borgerlig snuttefilt – har efter valförlusten kuggat i invandringsfrågan, vilket har gett undermineringsarbetet extra kraft. Förtroendet för medierna sjunker samtidigt som Ryssland metodiskt bidrar till förtroendeangreppen.

Hudiksvalls Tidnings politiske redaktör, Patrik Oksanen, har i en ledare beskrivit läget på följande vis: "Den virtuella politiken används för att attackera liberala demokratier i flera europeiska länder, där Ryssland allierat sig med högerextremister på ett föga diskret sätt. Förutom pengar till partier och organisationer så agerar ryska medier ogenerat på ett sätt som gynnar extremhögern." Mer om den ryska desinformationsverksamheten finns att läsa i skriften "Trolltider" (Frivärld, 2016), där bland andra Oksanen medverkar.

Vad kritikerna mot "PK-media" inte inser är att deras många små nålstick blir delar av ett större mönster som i sig är problematiskt. De inser heller inte hur mycket deras resonemang påminner om hur det brukar låta när vänsterextremister, som misstror media på grund av ägarbilden, ska förklara varför ledarsidor med blå färg gör hela produkten opålitlig.

Om värdet av journalistisk integritet och professionalism underkänns är det lika bra att gå genvägen direkt – och få sin världsbild bekräftad genom att läsa publikationer som består av en enda lång onyanserad ledarsida.

Nyligen gav landets tidigare kulturminister, Lena Adelsohn Liljeroth (M), uttryck för uppfattningen att medierna medvetet skulle ha förtigit information om invandringen och att sajten Avpixlat kan användas som kompletterande nyhetskälla (Dagens Nyheter 20/3). Även hennes man, den tidigare moderatledaren Ulf Adelsohn, framförde liknande påståenden som vore de okontroversiella självklarheter.

Saklig mediekritik är en sak – för visst begås det misstag – men den som medvetet och på svaga grunder underminerar journalistikens förutsättningar att nå ut och tas på allvar bör nog stanna upp och fundera.

Vad händer om nästa terrordåd inträffar i Sverige och inga seriösa journalister finns på plats för att göra sitt jobb? Vad skulle hända med demokratin? Vad skulle hända med Sverige?