Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den dekorativa monarkin

Det kungliga bröllopet ger ett fantastiskt tillfälle – förutom att äta bröllopschokladen – att även diskutera Sveriges statsskick – den konstitutionella monarkin.

Annons

Sverige har en statschef vars titel går i arv – en rest från den tid då Sverige var en diktatur. Kungabarnen måste skriva till regeringen för att fråga om de kan få tillåtelse att förlova sig – och med vem.

Kronprinsessan Victoria skulle förlora sin titel om hon gick ur Svenska kyrkan. Och alla tycks ha rätt att ha synpunkter på med vem hon ska gå fram till altaret, på hennes eget bröllop.

Allt en del av den otidsenliga svenska monarkin.

Få verkar dock vara upprörda.

Kanske är det för att Sverige inte har någon riktig monarki. I en konstitutionell monarki finns det en maktdelning mellan kungen och riksdagen. Men i Sverige finns idag ingen maktdelning. Statsministern har all politisk makt i Sverige. Statschefen har ingen.

Professorn i statsvetenskap, Mats Lindberg, kallar fenomenet för Den dekorativa monarkin.

Ett ganska passande namn.

Tidigare var kungen regeringens överhuvud. Men Olof Palme tyckte mycket illa om att bli ledd av statschefen.

Och den nuvarande ordningen skrevs in i den klassiska Torekovkompromissen där Olof Palme fick en regering utan kungen som överhuvud och Torbjörn Fälldin fick kommunalt självstyre.

Det var en bra uppgörelse. Det kan nog alla vara överens om. Samtidigt blev kungahuset helt utan formella uppgifter. Kvar blev ett föråldrat statsskick med en ärvd titel.

Vad är då alternativet?

En vald statschef, president, är ett alternativ. Frågan är bara vad presidenten skulle göra?

Sverige representeras idag av statsministern och talmannen. Inga formella uppgifter finns för statschefen och inte ens den ceremoniella makten är stor, till skillnad från till exempel England.

En parlamentarism utan statschef är kanske det bästa alternativet. Flera europeiska länder har kungar, drottningar, prinsessor och kungahus utan monarki. Då skulle vi slippa ärvda ämbeten i Sverige, religionsplikt, och enorma apanage till kungahuset.

Den dekorativa monarkin kommer dock att bestå under lång tid framöver. I alla fall om svenska folket får bestämma över sitt kungahus.

Men en diskussion kan ju aldrig skada.

Mer läsning

Annons