Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den bortglömde arkitekten utformade Hudiksvalls stenhus

Det går inte att befinna sig i Hudiksvall utan att bli påverkad av Frey Berglund. Men de flesta vet inte att det var han som ritade flera profilbyggnader i centrum. Nu är hans grav på väg att tas bort.

– Det är en oansenlig grav men jag tycker att han förtjänar att få behålla sin plats på kyrkogården, säger Laila Holm, Hudiksvall, som skrivit en C-uppsats om Frey Berglund.

Läs mer: Finns det andra värden än tillväxt?

Automathuset, före detta länsförsäkringars hus med sina karaktäristiska fönster, Parkhyddan med sångartemplet, Hudiksvallsposten-huset där Bergströms musik har butik, Forsa folkhögskolas gamla skolbyggnad och fiskeredskapsfabriken i Delsbo, gamla skolan i Gnarp hör till byggnader som ritats av Frey Berglund.

– Den byggnad jag tycker bäst om är gamla Metodistkyrkan, senare Lilla teatern på Storgatan i Hudiksvall. Den är fin med sin inspiration av jugend, säger Laila Holm.

Läs mer: Gästkrönikören: Lyssna inte på arkitekterna

Frey Berglund levde och verkade i Hudiksvall åren 1876-1958. När han avled saknade han tillgångar och familj. Han fick en oansenlig gravsten och eftersom han saknar efterlevande är hans grav en av dem som Hudiksvalls kyrkogårdsförvaltning nu förbereder sig för att plocka bort.

Han växte upp i Hudiksvall med föräldrar som båda stammade från fiskarsläkter. Pappan köpte in sig i ett fraktskepp och tog ofta med sig sin unga familj på resorna. Men så skedde inte när han seglade till San Francisco. Därifrån skickade han brev hem till familjen att han blivit utblottad och sjuk. I brevet uppmanar han sonen Frey att ta hand om sin mor.

Pappan avled "over there" och hustrun tvingades sälja sitt hus i Fiskarstan för att betala skulder men Frey fick plats som elev hos stadsingenjör Johan Carlsson i Hudiksvall och blir arkitekt utan att ha formell utbildning. Under fem år jobbar han i Sundsvall och ritar några av byggnaderna i Stenstan.

Redan 1902 gifte sig Frey Berglund men paret hann inte få några barn innan hustrun Anna avled 1909. Frey Berglund gifte aldrig om sig.

Läs mer: Arkitekten tolkad av konstnärer

Vid den här tiden var nationalromantiken en inflytelserik strömning och fick tillsammans med den engelska grenen av jugendrörelsen stor betydelse för arkitekturen. Exempelvis Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm är uppförd i typisk jugendstil.

Frey Berglund var kyrklig och tog på sig uppdraget att rita Emanuelskyrkan åt Metodistepiskopalförsamlingen i Hudiksvall 1907. Där fanns senare Lilla teatern och numera är den ombyggd till bostäder. Här finns tydlig inspiration av jugend.

Den av hans byggnader som väckte mest debatt var huset han ritade åt Gefleborgs läns brandstodsbolag, senare Länsförsäkringar. Byggnadsnämnden ville ändra de spetsiga fönstren som ger huset sin karaktär men slutligen fick arkitekten sin vilja igenom.

Läs mer: Jugend i Prag och i hälsingegård

Gravfriden och gravrätten är tjugofem år och Hudiksvalls kyrkogårdsförvaltning brukar låta längre tid än så passera innan graven tas bort, om anförvanter saknas som i Frey Berglunds fall. Större gravar kan bevaras av kulturella skäl men i det här fallet är graven oansenlig.

– Men det kan ju vara ett kulturellt skäl att bevara en grav om en människa har gjort något intressant och det måste man ju säga om den här mannen, säger Leif Berglund vid Hudiksvalls kyrkogårdsförvaltning.

Efter initiativ från Hudiksvalls hembygdsförening kommer frågan om att bevara graven på kyrkans bekostnad att tas upp i kyrkogårdsutskottet som hålls i mitten av november.

– Jag kan inte lova någonting, men jag skulle bli förvånad om inte den här graven blir kvar, säger Leif Berglund.

Läs också: Gravstenar är inte bara sten