Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den borgerliga sanningen om skattesänkningarna

/

Veckan som gick dominerades av alliansen. Det här var veckan vi fick lära oss mantrat ”reformambitioner”. Vilket på ren svenska betyder pengar-regering-inte-har.

Annons

Efter några miljarder till kommunerna och företagandet blev det i torsdags dags att släppa gemensamt valmanifest. Som av en händelse gjorde man detta samma dag som SVT inledde sina partiledarutfrågningar, först ut var Mona Sahlin. Knappast någon slump. Snarare en avledningsmanöver. Sådan är politiken 2010, och jag kan inte påstå att jag gillar det.

Läser igenom det där valmanifestet. Fastnar redan på den andra meningen, ”Alliansen är vårt erbjudande till väljarna.” Politik som handelsvara, kom och köp konservativ politik den 19 september. En av många formuleringar i valrörelsen 2010 som vittnar om att partierna övergått från att vara folkrörelser till att bli kampanjorganisationer vars främsta kommunikation med väljarna sker under valrörelser i form av budgivning på deras röster.

Jag fortsätter läsa.

Alliansen vill göra Sverige till ett bättre land för alla. Trots det har klyftorna ökat under föregående mandatperiod. Trots det har människor utförsäkrats ur sjukförsäkringen.

Retoriken är lånad från vänstern, men politiken är fortfarande höger. Det talas om trygghet och välfärd, om att skapa ett rättvist samhälle som håller ihop. Istället för frihet, jämlikhet och solidaritet, skanderar alliansen frihet, ansvar och rättvisa. Men ett rättvist samhälle kan inte byggas utan solidaritet.

”Bostadsort, kön eller tjockleken på plånboken ska inte spela någon roll när vi behöver vård och omsorg.”fortsätter Alliansen. Det har blivit väldigt svårt att skilja den svenska högern och vänstern åt. I alla fall retoriskt. Skillnaderna som består hittar vi i politiken.

Alliansen slår sig i valmanifestet än en gång för bröstet och konstaterar att skattesänkningarna genererat fler arbetstillfällen. Det finns inget som helst stöd för att så faktiskt är fallet. Men upprepar man något tillräckligt många gånger blir det till sist en sanning. Oavsett sanningshalt i påståendet. Och den borgerliga sanningen är att lägre skatter skapar fler arbeten. Jobbskatteavdraget är fortsatt centralt. Inkomstskatten skall sänkas och gränsen för statliga inkomstskatt höjas. Det är kärnan i Alliansens arbetsmarknadspolitik.

Genom RUT och ROT har tiotusentals nya jobb skapats säger Alliansen. Inte heller för detta finns något faktastöd. Hur många nya arbetstillfällen RUT genererat finns inget exakt svar på.

Trots att man säger sig ha avskaffat fastighetsskatten vill man ändå utreda hur fastighetstaxeringssystemet skall kunna avskaffas. Hur det går ihop vet nog bara de borgerliga partierna.

Och sådär fortsätter det Jobbmanifestet igenom. Påståenden som vilar på mycket svag om ens någon grund blandas med förslag om ytterligare skattesänkningar. Skattesänkningar som sägs bota allt från arbetslöshet till bristen på jämställdhet.

Jenny Wennberg

Mer läsning

Annons