Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den blomstertid nu kommer

Nu får vi återigen ha kyrkliga skolavslutningar, skriver Mattias Eriksson (SD), ledamot Uppsala stiftsfullmäktige, och Marcus Lagerroos (SD), ledamot Gävle kyrkofullmäktige.

Tack vare Sverigedemokraterna får barnen sjunga Den blomstertid nu kommer, då det tidigare ansetts vara känsligt för att flera verser är konfessionella (religiösa). Riksdagens utbildningsutskott beslutande den 28 april med en tydlig majoritet bestående av Sverigedemokraterna och Allianspartierna att regeringen bör arbeta fram och lägga ett förslag till riksdagen om att konfessionella (religiösa) inslag skall kunna få framkomma i offentliga skolor även utanför dess undervisningssyfte. Det ska alltså bli fullt möjligt för skolor att kunna fira traditionella högtider och använda kyrkor vid skolavslutningar med religiösa inslag.

Vi har alla fått uppleva den när vi var yngre. Detta var kanske tiden på året som man kände sig som allra mest lycklig och optimistisk efter nästan ett års slit i skolan. Snart nalkas skolavslutningarna i Sverige igen vilket innebär en stor glädje för många elever som ser fram emot ett välförtjänat sommarlov.

Under en längre tid har skolavslutningarna i Sverige förändrats allt mer som många av oss äldre inte kan känna igen oss i idag. Från att till stor del ha präglats av tradition och högtydlighet är det idag något som inte får den uppmärksamheten som det förtjänar. Det är nu på tiden att kyrkliga skolavslutningar får det genomslag som det en gång hade i den svenska skolan där kyrkan själva kan vara pådrivande vid sidan om.

Kyrkliga skolavslutningar är en hjärtefråga för Sverigedemokraterna som vi länge har varit starkt pådrivande av i både riksdagen och kyrkomötet. Vi ser det som en viktig knutpunkt då kyrkliga skolavslutningar är en del av vår kultur och historia som binder oss samman genom flera generationer och stärker gemenskapen.

En del som är kritiska till kyrkliga skolavslutningar hänvisar ofta till att Sverige i dag är ett sekulariserat land och man tycker därefter att skolan inte borde ha något att göra alls med kyrkan. Det är sant att Sverige i dag är ett sekulariserat land och många betecknar sig som ateister. Men många ser ändå att kyrkan har en viktig funktion och roll i samhället, inte minst för att vår historia är så sammanflätad med den. Vi är många som uppmärksammar och firar de svenska högtiderna som har en kristen grund som bland annat påsk, alla helgons dag, lucia och julen även om vi inte är troende. Utan vi gör det för det är en del av vår identitet och kultur som har formats under de tusen år som kristendomen har funnits i Sverige.

Därför har kyrkliga skolavslutningar en lika viktig roll i det svenska samhället som våra övriga traditioner och som är värd att bevara. Sverigedemokraterna kommer nu att driva frågan i Svenska kyrkans instanser.

Mattias Eriksson (SD)

ledamot Uppsala stiftsfullmäktige

Marcus Lagerroos (SD)

ledamot Gävle kyrkofullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel