Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den 3 maj världsdagen för pressfrihet

Tänk dig att du är missnöjd med regeringen. Du skriver en insändare eller debattartikel där du sakligt och utförligt framför din kritik. Nästa morgon står en polis utanför din dörr och du anhålls och åtalas och du döms så småningom till ett långt fängelsestraff för till exempel högförräderi eller uppvigling. Sånt händer inte! Inte här.

Eskinder Nega, en etiopisk journalist och bloggare, har skrivit artiklar där han kritiserat den etiopiska regeringen och krävt yttrandefrihet. I juli 2012 dömdes han till 18 års fängelse, anklagad för bland annat uppmaning till terrorhandlingar, för att vara medlem i en terrororganisation och för högförräderi. Han sitter i Kalitifängelset i Addis Abeba, i samma fängelse som Martin Schibbye och Johan Persson satt. Amnesty anser att Eskinder Nega är en samvetsfånge och Amnesty Grupp 83 Alfta-Edsbyn och flera andra grupper arbetar för hans frigivning.

1993 utropade FN:s generalförsamling den 3 maj till världsdagen för pressfrihet. Den har till syfte att hedra de uppoffringar som gjorts runt om i världen för pressfrihet. Dagen ska också påminna regeringar om deras skyldighet att upprätthålla yttrandefriheten som finns i artikel 19 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Vår tryckfrihetsförordning kom till redan 1766 och finns i vår grundlag. I en undersökning som Reportrar utan gränser gjort, ligger Sverige i topp när det gäller tryckfrihet tillsammans med fem andra länder. I botten på plats 179 ligger Eritrea och på plats 139 återfinns Etiopien. Tryckfriheten sitter trångt i Etiopien. Eskinder Nega har dessvärre många olycksbröder och -systrar i Etiopiens fängelser.

Mona Berglund

Amnesty Grupp 83 Alfta-Edsbyn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel