Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demonstrera för arbete och rättvisa

Annons

Första maj 2009 kommer kampen för arbete och rättvisa att prägla tal och banderoller. Sverige kommer att drabbas av den värsta massarbetslösheten sedan depressionen på 1930-talet. För många i vårt land är oron för framtiden den dominerande känslan.

I Söderhamn kommer Sven-Erik Lindestam att hålla förstamajtalet. Genom sin stora kunskap om förhållandena i kommunen har han goda möjligheter att ge konkreta exempel på hur den moderatledda regeringens politik drabbat och drabbar kommunens innevånare.

Sverige har i dag den näst högsta ungdomsarbetslösheten i EU. Trots detta har regeringen skurit ned resurserna för vidareutbildning och arbetsmarknadspolitik. Också i Söderhamn tvingas många unga till sysslolöshet. För de borgerliga politikerna har det varit viktigare att sänka förmögenhetsskatten än att satsa på de unga som är på väg ut på arbetsmarknaden.

Regeringen Reinfeldt har förslösat många tiotals miljarder årligen i ofinansierade skattesänkningar. De som har det bäst får mest. Ett konkret exempel på detta är att familjen Reinfeldt fått skattesänkningar på drygt 5 000 i månaden. Pensionärer, sjuka och arbetslösa tvingas däremot betala straffskatt.

För mig är det viktigt att demonstrera mot den orättvisa fördelningspolitiken. Vi är många som reagerar mot att de välbeställda fått stora gåvor samtidigt som de som lever med knappa marginaler kläms åt.

När arbetslöshetens gissel drabbar allt fler borde det vara självklart att de som har den politiska makten agerar. Tyvärr har Sverige en regering som passivt hukar inför problemen. Trots att nära nog alla fackekonomer kräver kraftfulla insatser försöker regeringen argumentera för att inget göra.

När regeringen till slut känner sig tvingad att göra något blir det återigen en orättvis fördelningspolitik Ett konkret exempel är ROT-avdraget. Den som äger en villa eller en bostadsrätt får skattesubventioner för att rusta upp. Den som bor i en hyresrätt ska fortsättningsvis få hela kostnaden för att lägenheten ska bli rustad på sin hyresavi. Men när det gäller att ta ut skatt för att betala statens utgifter då duger minsann hyresgästernas pengar.

Regeringen Reinfeldt för en medveten högerpolitik. Det visar inte minst den njugga inställningen till kommuner och landsting. Krisen leder till att kommunerna får mindre i skatteinkomster. Samtidigt ökar kostnaderna för socialt bistånd. Trots allt tal om den kommunala kärnverksamheten ska tryggas tvingar regeringen många kommuner och landsting att avskeda personal.

Oavsett om konjunkturen är god eller dålig behövs det lärare i skolan och personal i sjukvård och äldreomsorg. Nu bevisas än en gång att det är de stora skattesänkningarna till dem som har mest som går före behovet av att värna välfärdssamhället. För borgerliga politiker är det tydligen otänkbart att de som fått stora skattefavörer nu ska få vara med och ta sitt ansvar för människors trygghet och välfärd.

I morgon är vi många som firar Första maj. Insikten att kampen för arbete och rättvisa står i förgrunden gör att det känns extra meningsfullt.

 

Sören Thunell