Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demonstration vid Migrationsverket

Ett tjugotal asylsökande samlades strax efter lunch på fredagen för en demonstration utanför Migrationsverkets kontor.

De protesterade i första hand mot EU:s Dublinförordning, som innebär att asylsökande kan skickas tillbaka till det EU-land där de först sökte asyl.

Akram Abdul Lah från Syrien berättar att han och hans familj riskerar att bli skickad till Italien.

– Vi föredrar att åka tillbaka till kriget hellre än Italien. Det finns ingen framtid för barnen där. Man visar ingen hänsyn för asylsökande i Italien, säger Akram Abdul Lah.

Flera av de asylsökande som samlats kommer med utskrifter av dokument och levnadsberättelser. 18-årige Tariq Altamimi från Jemen säger att han har varit i Sverige i ett och ett halvt år och gått på gymnasiet, men nu riskerar utvisning till Spanien. En kvinna från Jordanien berättar att hon är på flykt från en våldsam make.

– Vi har olika skäl att vara här. Jag har väntat i åtta månader på mitt beslut om uppehållstillstånd, säger Dost Alali, en ung kille från Syrien som tagit med sig sin saz, ett stränginstrument som är vanligt i Mellanöstern, till demonstrationen.

Tillsammans med sin kamrat Ahmed, en musiker från Palestina som tycker att det räcker med förnamnet, spelar han en sång och sjunger på arabiska medan snön faller.

Några av demonstranterna tar också en sväng in på Migrationsverkets kontor och håller upp sina plakat i en tyst protest. Det hela avlöper lugnt och städat.

Saab Kairos undervisar i svenska på Studieförbundet Bilda. I dag demonstrerar han, delvis tillsammans med sina elever.

– Jag hoppas att deras röst kommer fram till myndigheterna eller dem som har ansvaret. Om man tiger händer ingenting, säger han.

Enligt Söderhamnspolisen saknade demonstrationen polistillstånd.