Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demervall: Värderingar värda att försvara

Veckans gästkrönikör är Magnus Demervall från Segersta utanför Bollnäs. Han är företagare och skribent, tidigare stabschef åt Annie Lööf (C). Den här krönikan blir den sista från Demervall på ett tag, i alla fall fram tills valet.

”Jag är både svensk och jude”, säger Willy Silberstein efter att Sverigedemokraterna härom veckan hävdat att judar inte är svenskar. Veckan efter rasar hat och hot med stora delar rasistisk underton mot Jimmy Durmaz. I en annan del av Sverige marscherar nazister på gatorna och demonstrerar när vanliga människor vill få sin bok signerad av Annie Lööf.

Snart rycker tangentbordssoldaterna ut för att förminska, förvanska eller relativisera händelserna. På nätet får vi höra att rasismen inte är så farlig, så utbredd eller att det kanske var en rysk attack? På så sätt ska vi som reagerade med avsky tveka nästa gång, innan vi säger ifrån när rasismen visar upp sig.

Kampen mellan högerpopulismens misstro och liberala krafters tilltro utkämpas varje dag i Sverige och världen. Nyligen kablades hemska bilder ut på hur barn skiljs från sina föräldrar vid USA:s gräns. Små barn sätts i burar. I USA.

Samma vecka beslutar Ungern att organisationer som hjälper nyanlända och flyktingar ska beläggas med skatt och att det till och med kan leda till fängelse att hjälpa flyktingar.

Det val som närmar sig i Sverige kommer bli ett starkt värderingsval.

Här i Sverige hävdar Sverigedemokrater att judar inte är svenskar och gruppledaren i Riksdagen antyder att unga med utländskt utseende är potentiella terrorister.

Det val som närmar sig i Sverige kommer bli ett starkt värderingsval. Det handlar inte i första hand om hur många människor på flykt Sverige ska hjälpa, utan om hur vi ser på varandra. Ska vi låta ensamkommande flyktingbarn dras över en kam och kallas vuxna män utan asylskäl? Ska vi stå tysta när kvinnor kallas batikhäxor av nationalisterna?

Det handlar om huruvida vi vill ha ett alltmer polariserat samhälle, eller om vi ska stå upp för anständigheten och medmänskligheten.

Värderingsvalet handlar inte om en sakfråga. Inte om jämställdhet, invandring eller integration. Det handlar om huruvida vi vill ha ett alltmer polariserat samhälle, eller om vi ska stå upp för anständigheten och medmänskligheten. Där vi möter varandra med respekt och diskuterar vad som skulle kunna göras bättre i samhället, istället för att spela på högerpopulisternas planhalva och svartmåla.

För det finns inget som säger att högerpopulister måste vinna val.

För drygt ett år sen var jag på plats i Nederländerna för att träffa det liberala och statsbärande partiet VVD. De ville ha mitt perspektiv på några delar av valkampanjen. Just då ledde det högerpopulistiska stort i opinionsmätningarna och alla fruktade vad ett sådant valresultat skulle innebära. Men på valdagen kunde vi fira. Då stod det klart att de liberala krafterna hade vunnit mot de högerpopulistiska. Några månader senare hände samma sak i Frankrike, Macron vann över Le Penn.

Om 10 veckor går Sverige till val. Då är det allas vårt ansvar att se till att de goda krafterna ytterligare en gång vinner. Själv har jag växlat upp mitt engagemang i det så mycket att detta blir min sista före valet krönika. För nu finns ett val att vinna. Och värderingar att försvara.

Till nästa gång.